Κ. Αγοραστός: «Η λύση στην κρίση να έλθει μέσα από την προστασία


 «Η λύση στην – υπαρκτή – οικονομική κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μέσα από την διάσωσή του, την προστασία του, την ανάδειξή του και την ενθάρρυνση καινοτομικών δράσεων που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη».

 Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η αιρετή Περιφέρεια και το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στη Λάρισα με θέμα «Τυροκομικές δραστηριότητες & προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος στη Θεσσαλία».

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αντιλαμβανόμαστε διαρκώς ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και παγκόσμια εμβέλεια. Η αλλαγή του κλίματος, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αποδάσωση και η ενεργειακή κρίση απειλούν πλέον την οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη.

Χρειάζεται, συνεπώς, να δράσουμε όλοι μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, χωρίς να χάσουμε ούτε μια ημέρα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρος σε συνεργασία με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την εκπαιδευτική κοινότητα και δη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους και φυσικά όλους τους Θεσσαλούς», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι η αιρετή Περιφέρεια δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο περιβάλλον και υπενθύμισε ότι «η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο είχε θέμα το περιβάλλον. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το περιβάλλον είναι «προνομιακό πεδίο για συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη Θεσσαλία».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά «καυτά» θέματα, που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία.

Υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που χρειάζονται την άμεση, αποτελεσματική παρέμβασή μας.

Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», δηλαδή έργα και παρεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ώστε να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Και υπάρχουν «πράσινα πεδία», δηλαδή πεδία στην επιστήμη, την ενέργεια, την αγροτική οικονομία, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τετραπλό όφελος:

-την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος,

-την τόνωση, την επανεκκίνηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της τοπικής οικονομίας,

-την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης, της καινοτομίας,

-την διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο τυρόγαλα ή ορό γάλακτος είπε ότι «μπορεί από «μαύρη τρύπα» να εξελιχθεί σε «πράσινο πεδίο». Αντί το τυρόγαλα ή ορός γάλακτος να δημιουργεί περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψής του στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει λύση χάρις και στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Υπάρχουν δηλαδή σήμερα μέθοδοι και τεχνικές που επιτρέπουν την επεξεργασία του κατά τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον αλλά και οικονομικά προσοδοφόρο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απονέμοντας δημοσίως συγχαρητήρια «στο συνάδελφο πανεπιστημιακό και γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά με το τυρόγαλο τα τελευταία χρόνια».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας και ειδικότερα τους ποταμούς επισημαίνοντας: «Έχουμε την βούληση να δράσουμε αποφασιστικά. Βασικό εργαλείο θεωρούμε την οργάνωση σταθερού και πυκνού δικτύου συλλογής πληροφοριών για το τι συμβαίνει στα ποτάμια της Θεσσαλίας και κυρίως τον Πηνειό έτσι ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι στοχευμένες και όχι να πέφτουν τα χρήματα του Θεσσαλικού λαού σ’ ένα τρύπιο πιθάρι…

Για τη χαρτογράφηση των ποταμών και την ενεργοποίηση του δικτύου είναι αναγκαίο να συνεργασθούμε με τους δήμους που συλλέγουν πρωτογενή στοιχεία (όπως για τους εν δυνάμει ρυπαντές), με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και με οργανώσεις πολιτών.

Βούλησή μας είναι να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κάνουν τις επενδύσεις εκείνες ώστε να μην ρυπαίνουν το ποτάμι και παράλληλα να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί σ’ αυτούς που ρυπαίνουν και δεν συμμορφώνονται.

Πρόσθετα μέτρα  που απαιτούνται είναι η  επαρκής  τροφοδοσία  του  ποταμού  με  υδάτινες  μάζες (το έργο του Αχελώου είναι κρίσιμο και απολύτως αναγκαίο), καθορισμός  και  τήρηση  ποιοτικών  περιβαλλοντικών  προτύπων,  εφαρμογή  χωρίς  εξαιρέσεις   της  κείμενης  νομοθεσίας  με  αυστηρές  ποινές  σε  εκείνους που δεν  εναρμονίζονται  με  τις  αποφάσεις», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Προηγούμενο άρθρο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΕΠΕΙΓΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ»
Επόμενο άρθρο Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα από τους Γερμανούς Πράσινους