Ειδήσεις

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στη Λάρισα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα


Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2024 κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, με πιθανότερο τόπο έκθεσης τον δήμο Λαρισαίων. Το περιστατικό εκδήλωσε συμπτώματα στα τέλη Ιουνίου, παρουσίασε ήπια εγκεφαλίτιδα και πλέον έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από το 2010 και μετά καταγράφονται στην Ελλάδα δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα κάθε χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ πέρυσι αναφέρθηκαν 23 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το πρώτο φετινό κρούσμα καταγράφεται σχετικά νωρίς λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα που ευνόησαν τα κουνούπια, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από πτηνά.

Οι ασθενείς πάντως δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια νόσο, όμως ένα ποσοστό κάτω του 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.

Μέτρα προστασίας

Η επιδημιολογία του ιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες και μακριά ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά ώστε να μην αναπαράγονται τα κουνούπια.
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο.

 

Προηγούμενο άρθρο Ορκωμοσίες των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας
Επόμενο άρθρο 27 συλλήψεις σε διήμερες συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία