Ιατρικό τουρισμό αποζητούν Δήμος Τρικκαίων και Πύλης


Νέα παρέμβαση του Δημάρχου Τρικκαίων στον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη. Αυτή τη φορά, για τον Ιατρικό Τουρισμό. Έναν τομέα, στον οποίο ήδη ο Δήμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών, για την αξιοποίηση της παράδοσης του Ασκληπιού, σε όλα τα επίπεδα.
Η επιστολή στάλθηκε αμέσως μόλις ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του υπουργείου, για ανάδειξη συνεκτικών στοιχείων πολιτισμού, ανθρώπινης ευζωίας, ιατρικής επιστήμης, φύσης και βιοποικιλότητας.
Όμως, η παράδοση των Τρικάλων, αλλά και της Πιαλείας, η ιστορία, τα επιστημονικά δεδομένα, η ιατρική κοινότητα, η αρχαιολογική επιβεβαίωση, αποδεικνύουν και καταδεικνύουν, ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί στο επίκεντρο τη νέας αυτής προσπάθειας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης.
Κυρίως, δεδομένων των ενεργειών και δράσεων που υλοποιούνται, του γενικότερου σχεδιασμού και της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο υποδομών, αλλά και έργων που ήδη δρομολογούνται, όπως αυτό για τη «Δημιουργία διαδραστικού χώρου με θέμα την προβολή του έργου του Ασκληπιού».

Αναλυτικά η επιστολή, που συνυπογράφεται από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα, είναι η ακόλουθη:

 

«Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, την ανακοίνωση του επεξεργασμένου σχεδίου σας, για την προσέλκυση εκατομμυρίων γιατρών στη χώρα μας. Θεωρούσαμε και θεωρούμε, ότι ο «ιατρικός τουρισμός» μπορεί να προσφέρει, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, μέσω των συνεδρίων και της επιμόρφωσης, όσο και στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή του Δήμου Τρικκαίων.
Όμως, η μη συμπερίληψη του Δήμου Τρικκαίων στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, θεωρούμε ότι αποτελεί ατόπημα, όσων τον εκπόνησαν:

  • Αποκλείεται ο τόπος, όπου λειτούργησε επί αιώνες ένα από τα γνωστότερα Ασκληπιεία στο ελλαδικό χώρο.
  • Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η παρουσία και του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο.
  • Αποσιωπάται η εκ Κερκέτιου όρους συλλογή βοτάνων για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών στην αρχαιότητα.

Ο Δήμος Τρικκαίων και δη η πόλη των Τρικάλων και η Δημοτική Ενότητα Κόζιακα, έχουν την τύχη να αποτελούν ιστορικό – αλλά και μυθολογικό – παράδειγμα της πλήρους ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης στην πρωτόλεια μορφή της κατά την αρχαιότητα.
Υπάρχει πλήθος βιβλιογραφίας – επιστημονικής και ιστοριοδιφικής – που, μαζί με τα αρχαιολογικά δεδομένα, όχι απλώς πιστοποιούν την ύπαρξη Ασκληπιείου, αλλά και το εξυψώνουν σε βαθμό που δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητο επί αιώνες.
Φαίνεται, όμως, ότι πέρασε απαρατήρητο από όσους, προφανώς εν αγνοία τους, σας μετέφεραν στοιχεία ενός απαραίτητου σχεδιασμού για τον ιατρικό τουρισμό.

Από την εποχή του Ομήρου, η Τρίκκη ήταν συνδεδεμένη με την ιατρική.
Στις μέρες μας, ο Δήμος μας συνδέεται με συγκεκριμένες δράσεις:

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να υποβάλλει προς ένταξη στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader», Μέτρο L323-4, του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013», το έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε ΚΟΖΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ.
Ταυτοχρόνως, ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό και υλοποιούμε τις δράσεις για:

–          Σύνδεση της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων με τους δημότες Τρικκαίων, μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος «Αθληση και Υγεία»

–          Προμήθεια ήδη δύο (2) από τους δέκα (10) αιτούμενων απινιδωτών, οι οποίοι τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία των Τρικάλων, προκειμένου, σε συνδυασμό με τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή», να αρχίσει και η εκπαίδευση πολιτών, για να μπορεί να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή

–          Υλοποίηση προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας»

–          Άμεση σύνδεση και επαφή με το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ως προς την υποστήριξη και συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και τη στήριξη των αιτημάτων του

Ταυτοχρόνως, ο όμορος Δήμος Πύλης, διοργανώνει τα τελευταία δύο χρόνια στην Τ.Κ. Πιαλείας, συνέδριο σχετικό με τη χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς, για τη σχέση εκπαίδευσης και ιατρικής, για την ανάδειξη του Ασκληπιού. Ένα εξόχως σημαντικό συνέδριο, που αποτυπώνει την ουσία και σημασία του αποτυπώματος του Ασκληπιού στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος μας – και ήδη έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση – είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος ανάπτυξης Ιατρικού Τουρισμού στον Δήμο μας, που θα μπορεί:

  1. Να αναπτύσσει διάλογο μεταξύ των επιστημόνων
  2. Να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιατρική κοινότητα
  3. Να αναδεικνύει τις αρχαίες μορφές ίασης
  4. Να συνδράμει στην αναμόρφωση της υπαίθρου
  5. Να προσφέρει νέες δυνατότητες καλλιέργειας ιαματικών φυτών και βοτάνων για τους αγρότες.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο σχέδιο, που θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών στο πλαίσιο θεματικών μορφών τουρισμού.
Για τους λόγους αυτούς,

Ζητούμε να εντάξετε τον Δήμο Τρικκαίων στο εθνικό σχέδιο ανάδειξης συνεκτικών στοιχείων πολιτισμού, ανθρώπινης ευζωίας, ιατρικής επιστήμης, φύσης και βιοποικιλότητας.
Ο Δήμος μας έχει όλες τις δυνατότητες, ώστε να κατέχει πρωτεύουσα θέση και να αποτελέσει κυρίαρχη επιλογή στο τομέα του Ιατρικού Τουρισμού.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία, σε όλα τα επίπεδα (ιστορικό, ιατρικό,  πληροφοριακό, επιστημονικό, αρχαιολογικό) και ευελπιστούμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη νέων δεδομένων ανάμεσα στην ιατρική, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες και την έναρξη ενός αμφίπλευρου διαλόγου, ευελπιστούμε στην ουσιαστική συνεργασία».

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αγιασμός με ευχές για παραμονή του ΤΕΙ στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Οριοθετεί ξανά τους ποδηλατοδρόμους ο Δήμος Τρικκαίων