Το όνομα της Ρόζας Ιμβριώτη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ειδικά για όσους έχουν ασχοληθεί με την Παιδαγωγική στην Ελλάδα. Απόφοιτη του Αρσάκειου και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με σπουδές στη Γερμανία, συνδέθηκε με τους Δελμούζο και Γληνό, ως μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου διώχτηκε για τις φεμινιστικές, προοδευτικές και δημοτικιστικές της απόψεις, αλλά επανήλθε ως Γυμνασιάρχης και ίδρυσε το 1937 Πρότυπο Ειδικό Σχολείο στην Αθήνα, ένα πρότυπο σχολείο για την Ειδική Αγωγή. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και η δράση της, τη συνέδεσε άρρηκτα με τον νομό Τρικάλων, καθώς ανέλαβε τη διεύθυνση του Φροντιστηρίου της Τύρνας (Ελάτη). Το σχολείο προοριζόταν να εκπαιδεύσει δασκάλους για την Ελεύθερη Ελλάδα. Η Ρόζα Ιμβριώτη, επίσης, έγραψε τα «Αετόπουλα», αναγνωστικό για παιδιά του Δημοτικού, εμπνευσμένο κυρίως από τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές.
Κατά την περίοδο του εμφυλίου εξορίστηκε για αρκετά χρόνια, αρνούμενη να αποκηρύξει τις ιδέες της, ενώ αργότερα εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ. Μετά τη μεταπολίτευση βοήθησε το ΚΚΕ να διαμορφώσει το εκπαιδευτικό του έργο και παρέμεινε δραστήρια μέχρι τον θάνατό της, το 1977.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, προγραμματίζει τη διοργάνωση ημερίδας την 1η Οκτωβρίου στον πάντα φιλόξενο χώρο του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Στόχος της ημερίδας είναι, η ανάδειξη του έργου και της συμβολής της Ρόζας Ιμβριώτη στην Παιδεία και τους Αγώνες του λαού μας. Επίσης, θα επιχειρηθεί να τονιστεί το διεισδυτικό βλέμμα της παιδαγωγού, σε ένα ζήτημα που μας απασχολεί ακόμη και σήμερα: αυτό της Ειδικής Αγωγής, των υφιστάμενων δομών και της στάσης ειδικευμένων και μη Παιδαγωγών, σχετικά με αυτά τα θέματα. Πού, άραγε, βρισκόμαστε 80 χρόνια σχεδόν μετά τα πρώτα βήματα που έκανε η Ιμβριώτη;
Για τον λόγο αυτό, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί θα μιλήσουν για διάφορες πτυχές της δράσης της Ρόζας Ιμβριώτη, αλλά και για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Επίσης, θα εκτίθενται αυθεντικά βιβλία, τα οποία έχει γράψει ή συγγράψει η Ρόζα Ιμβριώτη, συμβολή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας Καλαμπάκας.
Θα χαρούμε πολύ να συναντηθούμε, να ακούσουμε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις και να κάνουμε κτήμα μας τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, προς όφελος δικό μας, αλλά και των μαθητών μας.
Κώστας Μιχαλάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Τρικάλων