Εκτενές αφιέρωμα στον Θεσσαλικό γαλακτοβιομηχανικό όμιλο ΤΥΡΑΣ φιλοξενεί στο τελευταίο της φύλλο η οικονομική εφημερίδα «Ισοτιμία» το οποίο υπογράφει η Δ. Καραγιαννοπούλου.
Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, που φιλοξενεί και δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Σαράντη, αποκαλύπτεται ότι η Τρικαλινή επιχείρηση έβαλε πλώρη με τα προϊόντα της και για την μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Το αφιέρωμα της εφημερίδας έχει ως εξής:
«Η ΤΥΡΑΣ ανήκει σε τρίτης γενιάς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, εδρεύει στα Τρίκαλα, κι έχει πέντε μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικούς χυμούς.
Η Ελλάδα αποτελεί το εφαλτήριο του ομίλου, αλλά σήμερα η δράση του επεκτείνεται σε 34 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ιταλίας.
Μετά την είσοδο στην Αμερική, σειρά έχει η Ρωσία. Αυτά ανέφερε στην «Ι» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΤΥΡΑΣ – Όλυμπος, Μιχάλης Σαράντης. Όπως τόνισε, η είσοδος στην αμερικανική αγορά, αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, έχει αποδώσει μέσα στους 18 μήνες που διατηρεί παρουσία ο όμιλος εκεί, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα. Για το 2012 εκτιμά ότι τα έσοδα από την αμερικανική αγορά, θα διαμορφωθούν στα 5 εκατ. δολ. Σήμερα ο ελληνικός όμιλος διακινεί σε έξι πολιτείες 12 κωδικούς σε γιαούρτι και τρεις κωδικούς σε τυριά. Συνολικά, βρίσκεται στα ράφια 7 αλυσίδων σούπερ μάρκετ και σε περίπου 1.900 τελικά σημεία πώλησης.
Αν η Αμερική αποτελεί το σημερινό στοίχημα για τον όμιλο, η Ρωσία είναι το αυριανό, σημειώνει ο Μιχάλης Σαράντης, ξεκαθαρίζοντας ότι και αυτή είναι μια δύσκολη αγορά που θα υποστηριχθεί από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις που λειτουργεί στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2011 οι εξαγωγές απέφεραν στον όμιλο το 30% του τζίρου του. Είναι ένα ποσοστό, σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαράντη, που αυξάνεται διαρκώς καθώς αυτό αποτελεί και βασική του στρατηγική. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι πρωταρχικό μέλημα του ομίλου είναι να διατηρήσει και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του στην ελληνική αγορά. Το 2011 έκλεισε ανοδικά, όσον αφορά στον τζίρο. Δεν συνέβη το ίδιο με την κερδοφορία. Τα μισά περυσινά κέρδη εξανεμίστηκαν με την άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης κατά 34%. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ο ελληνικός όμιλος επεξεργάζεται 90.000 τόνους αγελαδινό γάλα και 30.000 τόνους πρόβειο γάλα.
Ο τζίρος το 2011 κυμάνθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 10%. Άλλα τόσα ήταν τα έσοδα για την εταιρεία Όλυμπος. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα αποτελέσματα ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ περίπου, από 15 εκατ. ευρώ το 2010.
Ο δρόμος προς την κορυφή
Η ιστορία της ΤΥΡΑΣ – Όλυμπος ξεκίνησε ουσιαστικά από τον παππού και τον πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών, Μιχάλη και Δημήτρη Σαράντη, όταν αποφάσισαν να παραγάγουν χειρωνακτικά κασέρι και φέτα. Η ποιότητα των προϊόντων τους είναι τόσο αναβαθμισμένη, ώστε έγιναν πολύ γρήγορα αγαπητά από τους Τρικαλινούς καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε το οικογενειακό τυροκομείο «Πίνδος» στα Τρίκαλα. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμει η τρίτη γενιά της οικογένειας Σαράντη, καθώς ο Μιχάλης και ο Δημήτρης, αν και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο τυροκομείο, εντρυφώντας στα μυστικά του γάλακτος και της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθείται.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1985, τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να ιδρύσουν την εταιρεία Τυροκομικά Αδελφών Σαράντη ΟΕ, που εξελίχθηκε στη σημερινή ΤΥΡΑΣ. Η ανάπτυξη και η φερεγγυότητα των ιδιοκτητών της είναι τέτοια που μία πενταετία αργότερα ξεκίνησαν στρατηγική συνεργασία με την πρωταγωνίστρια στον κλάδο ΦΑΓΕ. Η τελευταία αναθέτει στην τρικαλινή μονάδα την παραγωγή ημίσκληρου τυριού με την επωνυμία ΦΑΓΕ. Η συνεργασία των δύο εταιρειών επεκτείνεται και σε μετοχικό επίπεδο, με την ΦΑΓΕ να αποκτά το 10% της ΤΥΡΑΣ. Η συνεργασία αυτή έληξε το 1995.
Λίγο πριν από την ανατολή του 2000, η φήμη της ΤΥΡΑΣ πέρασε τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας. Πλέον όλη η προϊοντική γκάμα της εταιρείας, στην οποία έχουν προστεθεί και κάποιες μικρές ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος, διακινείται πανελλαδικά και υπάρχει στα ράφια των μεγαλυτέρων σούπερ μάρκετ της χώρας.
Είχε φτάσει η ώρα για τους αδελφούς Σαράντη να κάνουν το επόμενο σημαντικό βήμα. Το 2000 αποκτούν τη συνεταιριστική βιομηχανία Όλυμπος. Η οποία δημιουργήθηκε το 1965 και ανήκε κατά 60% στην Αγροτική Τράπεζα και κατά 40% στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης – Τιρνάβου – Αγιάς.
Στον διαγωνισμό πώλησης της εταιρείας τα δύο αδέρφια πλειοδοτούν με τίμημα μεγαλύτερο κατά 70% από το δεύτερο υποψήφιο αγοραστή της συνεταιριστικής μονάδας, περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η ανάγκη, όμως, να εκσυγχρονιστεί η συνεταιριστική μονάδα που ήταν πνιγμένη στα χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ, ήταν επιτακτική. Οι νέοι ιδιοκτήτες διέθεσαν 64 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναβάθμιση της μονάδας με νέες εξελιγμένες γραμμές παραγωγής γάλακτος, συσκευασίας, παστερίωσης. Εγκαταστάθηκαν και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για βιολογικό καθαρισμό.
Το Μάρτιο του 2008, το επιχειρηματικό δίδυμο πραγματοποιεί ακόμη ένα άλμα. Εξαγοράζει τη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη έναντι 5,1 εκατ. ευρώ. Αυτό έδωσε σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα στην τρικαλινή εταιρεία, ώστε να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στην Βόρειο Ελλάδα αλλά και στις αγορές των Βαλκανίων.
Συμφωνία χρηματοδότησης από την Παρευξείνια Τράπεζα
Μόλις προ διμήνου η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης των επενδύσεών της στη Ρουμανία με την Παρευξείνια Τράπεζα.
Η χρηματοδότηση που υπογράφηκε αφορά τη ρουμανική εταιρεία, θυγατρική του ομίλου, που πήρε δάνειο 30 εκατ. ευρώ. Με μια συνολική ικανότητα υποδοχής του γάλακτος σε 40.000 λίτρα ανά ώρα, το νέο εργοστάσιο στο Brasov ήδη παράγει γιαούρτι, φρέσκο και μακράς διάρκειας γάλα, τυρί, καθώς και μαγειρική κρέμα, υπό την επωνυμία «Oly».
Μάλιστα, η γκάμα γιαουρτιού πρόκειται να εμπλουτιστεί με νέες ποικιλίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Στη Ρουμανία, μερικά από τα αγαπημένα προϊόντα των καταναλωτών είναι το γιαούρτι, το γάλα Oly, καθώς και τα λευκά τυριά.
Το εργοστάσιο στο Brasov έχει τρεις κύριες μονάδες παραγωγής: γιαουρτιού (120 τόνοι / ημέρα), τυριού τύπου τελεμέ (100 τόνοι / ημέρα) και γάλακτος (συσκευασία ΡΕΤ: 16.000 λίτρα / ώρα, συσκευασία Tetrapak κουτί: 10.500 λίτρα / ώρα). Σημειώνεται ότι η εταιρεία Όλυμπος έχει παρουσία στη Ρουμανία από το 1999 και μέχρι και το 2011 είχε επενδύσει εκεί 70 εκατ. ευρώ».