Η Πρόταση μας για Φυλακές – Άγιος Κωνσταντίνος – Τζαμί – Ληθαίος


 

Να δημιουργηθεί το «πάρκο τhς ελευθερίας και της αλληλεγγύης»

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι παλιές Φυλακές, ο μελλοντικός πνεύμονας και η κοινωνική «καρδιά» της πόλης που σήμερα δεν υπάρχει, παραμένουν ερμητικά κλειστές και κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα αποδοθούν για χρήση στην πόλη και τους πολίτες της. Ο χρόνος που περνάει απαξιώνει το χώρο και η λήθη ανοίγει την όρεξη για αλλότρια κερδοσκοπικά σχέδια. Αλλά για την αξιοποίησή τους έχουν ήδη γραφτεί πολλά και μερικά έχουν προκαλέσει και αρκετό γέλιο εντός και εκτός πόλης.

 Σε αυτές τις εκλογές όμως τι κάνουμε; θα τις βγάλουμε από την ζωή μας ή θα επιχειρήσουμε, έστω και σε επίπεδο διακήρυξης και προθέσεων, να το εντάξουμε στην μελλοντική λειτουργία της πόλης και των ανθρώπων της – ιδιαίτερα των νέων, των ηλικιωμένων, των νέων γονιών και κυρίως των παιδιών που εμείς επιθυμούμε;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Να γκρεμιστεί το σύνολο των κτισμάτων (εκτός ενός μικρού συμβολικού χώρου ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων), να ενοποιηθεί με τους υπόλοιπους γειτονικούς χώρους -(Αγ. Κων/νο – Τζαμί – Ληθαίο – Σχολικές Μονάδες) συνθέτοντας ένα μεγάλο αστικό άλσος -πάρκο.

Το μεγάλο αυτό αστικό πάρκο μπορεί να αποτελέσει:

  • v Πρότυπο ανακύκλωσης και αυτοδιαχείρισης των «σκουπιδιών» του μέσω της τοποθέτησης ειδικών κάδων για διαχωρισμό σκουπιδιών (για την δημιουργία στάσεων – συμπεριφορών) και για ανακύκλωση οργανικών που το ίδιο το παυσίλυπο παράγει (για την δημιουργία νέων συμπεριφορών λειτουργώντας ως παράδειγμα – εργαστήριο για τους πολίτες).
  • v Έναν ασφαλή χώρο για παιδιά με την πλήρη και οριστική αναχαίτιση των ενεργοβόρων και επικίνδυνων οχημάτων (διέλευση οχημάτων Δημόσια – Δημοτικής χρήσης μόνο 6- 8 π.μ.) με την ενεργοποίηση εθελοντών «τροχονόμων πάρκου» στα πρότυπα των σχολικών τροχονόμων και με στόχο την ενημέρωση των πολιτών χτίζοντας νέες συμπεριφορές σε πεζόδρομους – ποδηλατοδρόμους και κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.
  • v Ένα χώρο συνεύρεσης και καθημερινής αναψυχής με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη λογική του «πικνίκ», όπου η μόνη απαίτηση θα είναι ο αυτοκαθαρισμός, ο διαχωρισμός των σκουπιδιών και ο εξωραϊσμός.
  • v Ένα χώρος Πολιτισμού και διάδοσης ιδεών μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων χωρίς κέρδος (όπου τυπικά την άδεια μπορεί να χορηγεί ο Δήμος), συζητήσεων, προβολών και αυτοσχέδιων δρώμενων από ομάδες – πρωτοβουλίας (π.χ. παντομίμα, θέατρο δρόμου, θέατρο σκιών κλπ).
  • v Ένα πρότυπο πάρκο για παιδιά με την ενεργοποίηση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε αντικείμενα όπως προστασία του περιβάλλοντος, ζωγραφική, συντήρηση – επισκευή ποδηλάτου, πρώτες βοήθειες σε υπαίθριες πρόχειρες κατασκευές (π.χ. πάγκους εργασίας) και με σταθερή καθημερινή ημερήσια λειτουργία (π.χ. 6 – 8 μ.μ.).
  • v Το πάρκο του Τουρισμού μέσω της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης των επισκεπτών για την πόλη και το νομό (από ένα καλαίσθητο κιόσκι) και μέσω της ένταξης σε δραστηριότητες που θα επεκτείνονται στο σύνολο της πόλης (μέσω ειδικών διαφορετικών χρωματικών διαδρομών – σημάνσεων) και των υποδομών της (π.χ. πολιτιστική ξενάγηση με ποδήλατο, έντυπη πρόταση για περίπατο που θα συνδυάζει την αγορά, τις πλατείες και τα μουσεία της πόλης σε διαφορετικές χρωματικές ενότητες).

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Λόγω του ειδικού συμβολισμού του προτείνουμε να ονομαστεί Πάρκο της «Ελευθερίας (αυτό που στερήθηκαν σε αυτό το χώρο δικαίως ή αδίκως τόσα χρόνια τόσοι άνθρωποι) και της Αλληλεγγύης» (αυτό που πολλές φορές οι άνθρωποι το εύρισκαν και το βρίσκουν σε μεγάλες δόσεις στα στενά και απάνθρωπα πλαίσια  των φυλακών και προσδοκούμε να το αισθανθούν και στην νέα του χρήση ως πάρκο).

ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Το Παυσίλυπο στην γειτονική πόλη της Καρδίτσας είναι ένα αστικό πάρκο στην καρδία της πόλης και αποτελεί τον πλέον λειτουργικό και κοινωνικό χώρο συνεύρεσης όλων των ηλικιών – και ιδιαίτερα των νέων. Αποτελεί το σημείο ταυτότητας και τον σημαντικότερο χώρο της πόλης.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μέχρι την οριστική επίλυση προτείνεται αμέσως μετά τις εκλογές η ενεργοποίηση πολιτών – Συλλόγων – Φορέων με στόχο την λειτουργία του χώρου με όρους πολιτιστικής – καθημερινής συνεύρεσης. Μπορούμε να δώσουμε στο χώρο την χαμένη του τιμή με εκθέσεις φωτογραφιών, με μουσικές  και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με προβολές ταινιών, με συζητήσεις και  κυρίως με την πλούσια καθημερινή μας συναναστροφή. Άλλωστε μπορεί αυτή η «προσωρινή» λύση να είναι και η οριστική «Εναλλακτική Πρόταση» για τις παλιές φυλακές.

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία Λάππα στο Λογγάκι και Κρηνίτσα
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα προεκλογικής δραστηριότητας του «Φυσάει Κόντρα»