Η «Οικολογική Θεσσαλία» για την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία


Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2015, παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία(ΑμεΑ), διαπιστώνεται και πάλι ότι η κατάσταση των ατόμων με αναπηρία δεν βελτιώνεται τουναντίον, επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, αφού οι πολιτικές που ασκήθηκαν όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ήταν οδυνηρές και δυστυχώς συνεχίζονται, οδηγώντας σε καθημερινή συρρίκνωση και υποβάθμιση των προνοιακών υπηρεσιών και μείωση των παροχών με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ΑμεΑ να βιώνει καταστάσεις που συχνά δεν εντάσσονται στη σφαίρα της αξιοπρέπειας.

Το μεγαλύτερο, όμως, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ φαίνεται να συνεχίζει να είναι αυτό της προσβασιμότητας. Την ευθύνη για το πρόβλημα αυτό φέρουν οι κεντρικές και αυτοδιοικητικές αρχές με παραλείψεις και αστοχίες αλλά και μεγάλο μέρος και του κοινωνικού συνόλου, που με ανώριμες στάσεις και συμπεριφορές θέτει τα δικά του εμπόδια.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Θ.), παρά τις κάποιες προσπάθειες που υπήρξαν, παραμένουν αρκετά προβλήματα για τα ΑμεΑ με συνέπεια να αίρονται με πολύ βραδείς ρυθμούς οι υποκειμενικές και αντικειμενικές αιτίες αποκλεισμού τους.

Τόσο η έλλειψη πολιτικής βούλησης, όσο και η άγνοια ορισμένων θεμάτων οδηγεί συχνά τους αρμοδίους να ολιγωρούν ή και να προβαίνουν σε άστοχες παρεμβάσεις που κάθε άλλο παρά επιλύουν προβλήματα των ΑμεΑ.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, κατασκευάζονται, από δημόσιες υπηρεσίες, πέραν κάθε νομιμότητας, υποδομές που δεν είναι προσβάσιμες, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί, ακόμη, η κουλτούρα της βασικής προσβασιμότητας, πολλώ δε μάλλον της πλήρους και απόλυτης.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν αμέσως, να υιοθετηθεί μια άλλη προσέγγιση και να ασκηθούν ορθές πολιτικές.

Η «οικολογική Θεσσαλία», μεταξύ άλλων, προτείνει για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Να δημιουργηθεί γραφείο προσβασιμότητας στην κεντρική δομή της Π.Θ και τις περιφερειακές ενότητες και να ορισθούν υπεύθυνοι προσβασιμότητας σε καίριες Υπηρεσίες.

Να υιοθετηθούν τα δίκαια αιτήματα των εκπροσώπων των ΑμεΑ.

Να επεκτείνει περαιτέρω τις παρεμβάσεις για ΑμεΑ με τη χρηματοδότηση και άλλων δομών και υπηρεσιών.

Συνεχίζει να επιμένει στην αναγκαιότητα να προβλεφθεί στο νέο ΕΣΠΑ ειδικός άξονας χρηματοδότησης δράσεων διασφάλισης της προσβασιμότητας παντού και δίνοντας, επιπλέον προτεραιότητα στην ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού.

Για την «Οικολογική Θεσσαλία» πρέπει να καταστεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας η πιο προσβάσιμη Περιφέρεια της Χώρας και όχι μόνο, και αυτό πρέπει να συνιστά πρωταρχική προτεραιότητα, προς όφελος όλων μας.

Προηγούμενο άρθρο Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ιστορία των χωριών της Φαρκαδόνας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία με συλλήψεις 18 ατόμων