Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία


Μιλώντας στην συνεδρίαση του Π.Σ την Δευτέρα 31/7/23, εκ μέρους της «Λαικής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αποστόλης Νάνος, ανέφερε τα παρακάτω:

«Η φονική πυρκαγιά την περασμένη Τετάρτη στη Μαγνησία, που είχε ως αποτέλεσμα 2 νεκρούς συνανθρώπους μας, 3 πυροσβέστες τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας βαριά, εγκαυματίες, άκρως επικίνδυνες εκρήξεις βλημάτων στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην Ν. Αγχίαλο, καμένα σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, ήρθαν για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο, να αποδείξουν την απουσία μέτρων πυροπροστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου αντίστοιχου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων.

Μια φωτιά που ξεκίνησε σε ένα σχεδόν πεδινό σημείο, χωρίς καμία υψηλή δασική βλάστηση και εύκολα προσβάσιμο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να σβηστεί έγκαιρα και όχι να γίνει αυτή καταστροφή και να απειληθεί ένα ολοκαύτωμα στη Νέα Αγχίαλο ή στις ΒΙΠΕ του Βόλου, αν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και η χρήση των ανάλογων εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων.

Αυτή είναι η αιτία και αυτού του νέου προδιαγεγραμμένου εγκλήματος με τη φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία και αλλού, και δεν οφείλεται στον «κακό καιρό» και στην «κλιματική αλλαγή», όπως λέγεται από τα επίσημα χείλη, όπως μας λέγατε και στις φονικές πλημμύρες, ή η «κακιά στιγμή» στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.   Η Μαγνησία, η Θεσσαλία, όπως και όλη η χώρα, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφέρειας και δήμων, παραμένει αθωράκιστη από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, όπως φωνάζει το ΚΚΕ και η «Λαική Συσπείρωση» χρόνια τώρα.

Το ποτέ ξανά, μετά την πολύνεκρο έγκλημα στο Μάτι το 2018, έγινε ξανά και ξανά κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα, και φέτος εδώ στη Μαγνησία και στη Λάρισα, στη Ρόδο, στην Αττική, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, άλλες περιοχές, κάνοντας “στάχτη” και το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για “προστασίας της ανθρώπινης ζωής”. Τα συνεχόμενα μηνύματα 112 σχεδόν σε όλους τους κατοίκους της κεντρικής και δυτικής Μαγνησίας, η εκκένωση της Ν. Αγχιάλου και ο τρόπος που έγινε δείχνουν και τα ανύπαρκτα σχέδια οργανωμένης εκκένωσης του πληθυσμού στη λογική «τρέξτε να σωθείτε…»

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών, σχετίζονται με την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, όπως και για τις πλημύρες, με την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, με την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών (Π.Υ και Δασικής) που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου, ευθύνες γιατί οι πυροσβέστες και χειριστές εναέριων μέσων παλεύουν υπερβάλλοντας εαυτόν, με απαρχαιωμένα μέσα για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, καταλήγοντας στα νοσοκομεία, αλλά και την ίδια τους της ζωή, όπως συνέβη και με τους δυο χειριστές του Καναντέρ στην Κάρυστο.

Γιατί για την σημερινή, όπως και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για  την Ε.Ε, οι σύγχρονες υποδομές δασοπροστασίας είναι «κόστος», γιατί δεν παράγουν «όφελος», δηλαδή κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Επιπλέον υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις, στην περιφέρεια και στους δήμους, γιατί στηρίζεται τις λεγόμενες «πράσινες μπίζνες» των ΑΠΕ σε κάμπους και βουνά, αλλά για τον απαράδεκτο χωροταξικό σχεδιασμό, που με κριτήριο το κέρδος, επιτρέπει την  τοποθέτηση δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, βιομηχανιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αποθήκες πυρομαχικών, αμερικάνικες βάσεις με επικίνδυνο οπλισμό και πυρομαχικά, ενώ σχεδιάζεται και η περίφημη επένδυση του LNG, που θα προσθέσει έναν ακόμα κίνδυνο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, στο περιβάλλον, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα απαιτείται ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής για την αντιπυρική αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία.

Απαιτείται όμως και να καταργηθεί το πλαίσιο χρήσεων γης που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διαχείριση και προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο.

Το κόμμα μας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση ζητούσε να ληφθούν μια σειρά αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας.

Σήμερα χρειάζονται γενναία κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Άμεσες μαζικές προσλήψεις σε Π.Υ, Δασική Υπηρεσία, πολιτική προστασία, ενίσχυση με σύγχρονα μέσα και υλικό.

Ταυτόχρονα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές, για:

  • Την ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή και διαβίωση όσων καταστράφηκαν τα σπίτια τους για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν καθώς και για την προστασία των περιουσιών τους από επιτήδειους στις πληγείσες περιοχές.
  • Άμεση αποκατάσταση της παροχής νερού, ηλεκτρικού σε όλες στις πληγείσες περιοχές
  • Την άμεση ουσιαστική οικονομική στήριξη όσων έχουν πληγεί και δεν μπορούν να εργαστούν, με προτεραιότητα όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  • Γρήγορη και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών. Πλήρη αποζημίωση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.
  • Πλήρη κάλυψη -στο 100%- των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.
  • Άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που κάηκαν».

 

Προηγούμενο άρθρο Σημαντική άνοδος στη Βάση εισαγωγής για το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΘ
Επόμενο άρθρο Κι από Αύγουστο… Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα