Ειδήσεις

Η Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων για τη δακοκτονία


Για μια ακόμα χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδειάς τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υλοποίηση του “Καλλικράτη”, (Ν 3852/2010) πέρασε από φέτος όλη την ευθύνη του “προγράμματος” δακοκτονίας μέσω του Υπουργείου εσωτερικών, στις περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.

Ανακοίνωσε μάλιστα την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη. Κάλεσε έτσι τις Περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς.

Οι περιφερειακές διοικήσεις των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας που έχουν αποδεχθεί αυτή την αρμοδιότητα, παρουσιάστηκαν ως “εξαπατημένοι σύζυγοι” από την κυβέρνηση για να μην χρεωθούν το πολιτικό κόστος μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής της σοδειάς όπως εγινε πέρυσι, δηλώνοντας άρνηση στην υλοποίηση του “προγράμματος” δακοκτονίας.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις  η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προμηθεύσει και για φέτος ως τελευταία φορά, τα απαιτούμενα φάρμακα. Αυτό δεν εγγυάται την επιστημονική και έγκαιρη δακοκτονία όπως δείχνει και η περσυνή πείρα.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις μέσα από την “αποκέντρωση” έχουν στόχο να απαλλάξουν το κεντρικό κράτος από την υποχρέωση που είχε και την οποία χρηματοδοτούν οι  ελαιοπαραγωγοί κατά ένα μερος της με παρακράτηση του 2% της παραγωγής στη βρώσιμη ελιά και στο ελαιόλαδο μέσω των εμπόρων και ελαιοτριβείων, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 40 περίπου εκατομμύρια ευρω αποθεματικό, ενώ η φετινή χρηματοδότηση στις περιφέρειες ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρω.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αποδιάρθρωσαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δακοκτονίας και όχι μόνο. Οι δε περιφερειακές διοικήσεις αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις από κοινού προώθησαν και προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Θέλουν όλα να τα δώσουν πεσκέσι στους ιδιώτες, ακόμα και τα χρήματα-ιδρώτα των ίδιων την αγροτών.

Εξωθούν τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Όμως εμείς οι αγρότες ξέρουμε ότι η διαδικασία για να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που τους δημιουργούν νέες δυσκολίες επιβίωσης. Συλλογικά, μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

 

 

 9  ΜΑΡΤΗ 2017

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν εννέα περιπτώσεις κλοπών από οικίες