Η «Επανεκκίνηση Τώρα» με συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων


Η διαχείριση των απορριμμάτων, ως ζήτημα άμεσου, αλλά, κυρίως, διαχρονικού ενδιαφέροντος για τον Δήμο Τρικκαίων, ήταν το αντικείμενο συζήτησης του επικεφαλής και μελών του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», με τα στελέχη της ΠΑΔΥΘ Α.Ε. στα γραφεία της εταιρείας στην Μπάρα.,

Ο κ. Δημ. Παπαστεργίου, συνομιλώντας με τον διευθυντή κ. Ορέση Πλιάσσα και το στέλεχος κ. Χρήστο Μπραζιτίκο, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζει η επιχείρηση.

Μετά την ενημέρωση για τα θέματα λειτουργίας της ΠΑΔΥΘ, η συζήτηση επεκτάθηκε στα όσα πριν λίγους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη συγχώνευση ή κατάργησή της, παρότι η οικονομική της κατάσταση, αλλά και η γενικότερη προσφορά της, δεν δικαιολογούν καμία τέτοια ενέργεια.

Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική της επιχείρησης με δεδομένη την κατάθεση πρότασης από την ΠΑΔΥΘ για δημιουργία κέντρου διαλογής των απορριμμάτων, καθώς επίσης και η δημοπράτηση της νέας κυψέλης στον ΧΥΤΑ, η οποία δίνει δυνατότητες διαχείρισης απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Η συζήτηση, στη συνέχεια, περιστράφηκε στις νέες τεχνολογίες που ο Δήμος μπορεί να εφαρμόσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με βάση τις θέσεις που ήδη επεξεργάζεται ο συνδυασμός, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες της περαιτέρω επεξεργασίας των απορριμμάτων, προκειμένου, όχι απλώς να μειωθεί ο όγκος τους, αλλά και να παραταθεί η διάρκεια ζωής των κυψελών εναπόθεσης των υπολειμμάτων.

Μία βασική και ουσιαστική πρόταση από τον συνδυασμό του κ. Παπαστεργίου, αφορούσε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στα σχολεία, σχετικών με την κομποστοποίηση και τη διαλογή των υλικών ανακύκλωσης «από την πηγή», δηλαδή σε ξεχωριστούς κάδους.

Η «Επανεκκίνηση Τώρα» ταυτόχρονα, υποστηρίζει σθεναρά, ότι τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων, που ήδη αξιοποιούν τα απορρίμματα σε ποσοστό μέχρι και 80%, για παραγωγή ενέργειας, ανακύκλωση και παραγωγή λιπασμάτων, μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο πεδίο ενεργοποίησης για τη διαδημοτική επιχείρηση.

Για να υπάρξει, όμως, αλλαγή της νοοτροπίας σε όλο το φάσμα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτείται η συνεχής ενδυνάμωση της οικολογικής μας συνείδησης. Κάτι που θα επιτευχθεί, μέσω της ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς.

Στόχος του συνδυασμού το τρίπτυχο: Καθαρός Δήμος – Αξιοποίηση τεχνολογίας – Πρακτικές εφαρμογές στη διαχείριση απορριμμάτων, προς όφελος των δημοτών

Προηγούμενο άρθρο «Ραγισμένα Όνειρα» στον Δημοτικό Κιν/φο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Θεσσαλών Βουλευτών για την απεμπλοκή του Υ/Η έργου Μεσοχώρας από τα υπόλοιπα έργα εκτροπής του Αχελώου