Έντονο είναι το ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρης Σόρογκα την οποία λειτουργεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων στο διατηρητέο κτήριο της «Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού» του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, Βύρωνος και Γαριβάλδη, Τρίκαλα.
Η έκθεση έχει τίτλο «ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» , διοργανώθηκε από τον ΠΟΔΤ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μακρή και θα λειτουργεί έως τέλος Νοεμβρίου.
Ώρες επισκέψεων : Δευτέρα έως Πέμπτη: 11.00-13.00 & 19.00-21.00,
Παρασκευή 11.00-13.00 , τηλ. 24310 63960
Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από αντιπροσωπευτικά του έργα, έργα που εκτείνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα: τις συνθέσεις με τα άλογα, τις πέτρες, τα γκρεμισμένα σπίτια, τα αρχαία ανάγλυφα, τα μαύρα ανοίγματα και τα πηγάδια, τα πορτρέτα και τις σκουριές, τις εικόνες από τα λατομεία της Πεντέλης και του Λαυρίου. Έργα που πιστοποιούν την πορεία του Σόρογκα σε μια ζωγραφική όπου εκφράζει στοχασμούς και ζητήματα φιλοσοφικής τάξης, μια ζωγραφική με ευδιάκριτες καταβολές στην πιο στέρεη παράδοση του ελληνικού κόσμου, μια ζωγραφική που, κάθε φορά, μεταπλάθει με μια νέα ποιητική αίσθηση το ορατό.
Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννιέται στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1936. Το 1955 πετυχαίνει στις εξετάσεις για το Προκαταρκτικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το 1957 μπαίνει στα εργαστήρια, υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών έως την αποφοίτησή του (1961). Δάσκαλοί του ο Γιάννης Μόραλης, ο Παντελής Πρεβελάκης και ο Παύλος Μυλωνάς. Τα χρόνια αυτά εκδηλώνεται η αγάπη του για τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη φιλοσοφία. Το 1963 παρακολουθεί μαθήματα αγιογραφίας στο «Εφηρμοσμένον Εργαστήριον Φορητής Εικόνος» της ΑΣΚΤ κοντά στον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο. Το 1964 ο Τάκης Μάρθας, ζωγράφος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον επιλέγει ως βοηθό στην Έδρα Ζωγραφικής της σχολής, όπου μέχρι το 2004 ανέρχεται όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Το 1973 με προσωπική χορηγία (Personal Grant) του Ιδρύματος Ford, ταξιδεύει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004 ανακηρύσσεται ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και η Ακαδημία Αθηνών του απονέμει βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.
Εικονογραφήσεις του ζωγράφου δημοσιεύονται σε σχολικά εγχειρίδια, σε άλλα έντυπα και περιοδικά. Συνθέσεις του κυκλοφορούν σε μεταξοτυπίες και λιθογραφίες, και τυπώνονται σε ημερολόγια και κάρτες. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (Μέτσοβο), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου-Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Βορρέ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου (Μεσολόγγι), στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης Βελιγραδίου και Σκοπίων, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.