Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες της ελιάς και πώς να προστατευτείτε


Στις πολύ πρώιμες – πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί. Στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων και η καρπόδεση. Παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση η 2 οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae)

Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληθυσμοί του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι μέτριοι και υψηλοί σε ορισμένες περιοχές. Στις πολύ πρώιμες και πρώιμες περιοχές ο πυρηνοτρήτης άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς μεγέθους 3-5 χιλ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου σκαγιού (διάμετρο 3-5 χιλιοστά).

Ενδεικτικές ημερομηνίες: Πολύ πρώιμες περιοχές 3-5 Ιουνίου –πρώιμες περιοχές από 5-9-Ιουνίου Μεσοπρώιμες περιοχές από 10-14–Ιουνίου Όψιμες περιοχές από …………14-18-Ιουνίου. Οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθούν μετά από 8-10 ημέρες και όταν ο καρπός θα έχει μέγεθος 6-10 χιλ.. ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ : Bacillus thuringiensis με φυσικό πύρεθρο για τους βιοκαλλιεργητές (ψεκάζουμε βράδυ), deltamethrin,dimethoate 40% l κ.α. εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ευχαριστώ τους συναδέλφους:.Χαρωτάκη Ιωάννη συν/χο. Γεωπόνο Της ΔΑΟΚ Μαγνησίας. Μπαμνάρα Γεώργιο συν/χο. Γεωπόνο Της ΔΑΟΚ .Ν .Λάρισας, καθώς τους ιδιώτες συναδέλφους και Αγρότες εθελοντές παρατηρητές, την Ένωση Πηλίου που βοήθησαν για την έκδοση του δελτίου του πυρηνοτρήτη.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ (Euphyllura phillyreae )

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Να γίνει καταπολέμηση μόνο όπου υπάρχουν σοβαρές προσβολές με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πρώιμη καρπόπτωση με προσβολές από ρυγχίτη κατά θέσεις (σε τοποθεσίες του Νότιου-Ανατολικού Πηλίου Ν.Αγχίαλος καθώς και σε κάποιες περιοχές του Ν. Φθιώτιδας και Λάρισας. κ.α.). ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που είχαν ζημιά από το έντομο τα προηγούμενα δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη. ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Palpita unionalis)

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν και καταστρέφουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς. To έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, κυρίως σε νεοσύστατους ελαιώνες, σε φυτώρια και σε αυστηρά κλαδεμένα δένδρα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές από την μαργαρόνια σε μεγάλα ελαιόδεντρα στους νομούς. Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων τα οποία το προηγούμενο έτος υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το έντομο σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη, να ψεκαστούν επίσης οι νεοσύστατοι ελαιώνες, τα φυτώρια και τα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα. ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: Deltamethrin,.κ.α.

ΔΑΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (Dacus oleae )

Τα τελευταία χρόνια λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται. τον Ιούνιο – Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στις αρχές Ιουνίου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας ) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου του Δήμου Μετεώρων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Επόμενο άρθρο Διακοπή γραμμών του ΟΤΕ λόγω χθεσινής κακοκαιρίας σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων