Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες στα πυρηνόκαρπα


Οι συλλήψεις ακμαίων των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων παραμένουν χαμηλές σε όλες τις περιοχές (Αγιά και Τύρναβος Λάρισας, Λεχώνια Μαγνησίας, περιοχή Λαμίας). Δεδομένου ότι οι συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να μην εφησυχάζουν. Συστήνεται να προβαίνουν ανά τακτά διαστήματα σε ένα έλεγχο προσβολής και αναλόγως να επεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

 

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

Οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν μία μέτρια δραστηριότητα του εντόμου σε όλες τις περιοχές. Συνιστάται η διενέργεια ελέγχων προσβολής των καρπών από το έντομο και σε περίπτωση διαπίστωσης προσβολής, η άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

 

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Διαπιστώθηκε αύξηση συλλήψεων ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων ,καθώς και προσβολή του εντόμου σε καρπούς  ροδακινιάς, νεκταρινιάς και αχλαδιάς.

Η μύγα της Μεσογείου μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεση προστασία των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, με ψεκασμό κάλυψης ή δολωματικό ψεκασμό Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

ΜΟΝΙΛΙΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία) δεν ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ωστόσο, επειδή η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα που βρίσκονται σε υγρές περιοχές καθώς και σε όσους επικρατεί υγρό περιβάλλον λόγω υπερβολικής άρδευσης.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

 

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α/α

Δρ Δ. Λύκας

 

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση της Π.Ε.Τρικάλων για τον Αγροτικό Ιατρό στην περιοχή Τρία Ποτάμια
Επόμενο άρθρο Α.Ε.Τρικάλων: Δύο Χρυσά και ένα Αργυρό για τον Μάριο Καϊκή