Ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Τρικάλων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για το οριακό σημείο λειτουργίας το Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ανάγκη λειτουργίας Ψυχιατρικής Κλινικής & Κέντρου Ψυχικής Υγείας (για πρόληψη & πρώιμη παρέμβαση).

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων λειτουργεί μόνο με 1 ψυχίατρο, τον Διευθυντή, ο οποίος είναι και ο μοναδικός σε επίπεδο ΕΣΥ στο νομό και καλείται να καλύψει σε καθημερινή και 24ωρη βάση ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο και χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας. Ταυτόχρονα το Τμήμα καλύπτει και τις ανάγκες τακτικής παρακολούθησης ψυχικά ασθενών, τις εξετάσεις προς έκδοση πιστοποιητικών ψυχικής υγειάς (για άδειες, προσλήψεις σε εργασία κα), καθώς και τις ιατρικές- υπηρεσιακές ανάγκες των Φυλακών Τρικάλων. Έτσι προκύπτει τα τακτικά ραντεβού να έχουν αναμονή τουλάχιστον 2 μηνών. Την ίδια στιγμή μένει στα χαρτιά ο σχεδιασμός για λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής με 10 κρεβάτια, που προβλέπεται στον οργανισμό του Νοσοκομείου.

Το φορτίο που δέχεται είναι ασήκωτο αν συνυπολογίσουμε ότι στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ψυχίατρος από τον περασμένο Ιούλη, αφού δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις γιατρών και ότι στον ιδιωτικό τομέα μόνο 3 ψυχίατροι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά τη στιγμή που το 20-30% του συνόλου των ασθενών βρίσκεται στη σφαίρα της ψυχικής υγείας, τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται σοβαρά λόγω της οικονομικής κρίσης και ο νομός Τρικάλων, που έχει πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους, δέχεται και πολλά περιστατικά γειτονικών περιοχών, αφού πχ στο νοσοκομείο της Καρδίτσας δεν υπάρχει Ψυχίατρος.

Συνεπώς η λειτουργία και ανάπτυξη Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά και Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα Τρίκαλα (για πρόληψη, πρώιμη παρέμβαση, ενημέρωση και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε πρώτο βαθμό) με προσλήψεις του απαραίτητου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού θεωρείται επιβεβλημένη για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Όλα τα προβλήματα αυτά δεν είναι τυχαία, αποτελούν αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας, ώστε να διευκολυνθεί το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του απέναντι στο ψυχικά πάσχοντα και να ανοίξει ο δρόμος για την μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Αυτός ο δρόμος άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια με όχημα το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» μέσω του οποίου εκχωρήθηκε η διαχείριση των δομών υγείας σε ΜΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο όνομα της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών. Η πολιτική αυτή που προωθήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις σε περίοδο ανάπτυξης, σήμερα με πρόσχημα την κρίση, προωθείται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Προχωρούν σε κατάργηση (κλείσιμο όλων των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως το 2015) και δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποασυλοποίησης, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, με σκοπό να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα στη στήριξη και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της ψυχικής υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί η Ψυχιατρική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και Κέντρο Ψυχικής Υγείας στα Τρίκαλα (για πρόληψη, πρώιμη παρέμβαση, ενημέρωση και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε πρώτο βαθμό) με την αναγκαία στελέχωση με γιατρούς μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης και το ανάλογο μόνιμο νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό»

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το ΔΩΤ και το Δημοτικό Θέατρο
Επόμενο άρθρο Τέλος Γενάρη θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους