Το κοινωνικό πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης εξάρτησης των παιδιών και των εφήβων από το Διαδίκτυο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πλέον έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας.
Με τον όρο «εθισμός»στο Διαδίκτυο, περιγράφονται οι περιπτώσεις των παιδιών και των εφήβων, που δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να ξεχνούν ή να παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Ανησυχητικό εμφανίζεται επίσης, το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης των ανηλίκων, που είναι γνωστό με τον όρο «grooming». Με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται η συμπεριφορά του διαδικτυακού χρήστη, που προσποιείται ότι είναι έφηβος με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση του ανήλικου χρήστη. Το «grooming» διεξάγεται μέσω του Διαδικτύου (σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δωμάτια συνομιλιών, παιχνίδια), των κινητών τηλεφώνων ή άλλων τεχνολογιών.
Ιδιαίτεροενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφορικά με την έξαρση, που γνωρίζει στη χώρα μας το φαινόμενο του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με έρευνα της συγκεκριμένης Μονάδας το 2010 σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση του Διαδικτύου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 εφήβων, ηλικίας 15-16 ετών αναφέρεται ότι υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης του. Αντίθετα με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν το προβάδισμα, όσον αφορά στις συμπεριφορές εξάρτησης, σήμερα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.
Επισημαίνεται δε ότι η πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν τα online παιχνίδια και ότι τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου (βαθμός <12) σε σύγκριση με τον πληθυσμό, που ασχολείται με το Διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι έφηβοι με την οριακή χρήση του Διαδικτύου (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι έφηβοι με προβληματική χρήση του Διαδικτύου παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, τα ευρήματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφορικά με την έξαρση, που γνωρίζει το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης των ανηλίκων στη χώρα μας, δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θύματα παιδεραστών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου EUNET ADB για το 2012, δύο στα δέκα Ελληνόπουλα πέφτουν θύματα διαδικτυακής αποπλάνησης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που γνωρίζουν ανθρώπους διαδικτυακά και μετά δέχονται να τους συναντήσουν στον φυσικό κόσμο.
Ενώ το 2009, σύμφωνα με την έρευνα EUKidsOnLine, το 30% των παιδιών είχε γνωρίσει κάποιον άγνωστο διαδικτυακά και το 8% είχε συναντήσει αυτόν τον άγνωστο στον φυσικό κόσμο, τα πρόσφατα ευρήματα για το 2012 αναφέρουν ότι το 47,8% των Ελληνόπουλων επικοινωνεί με αγνώστους στο Διαδίκτυο -κυρίως στο facebook– και πως τέσσερα στα δέκα απ’ αυτά τα παιδιά συναντούν αγνώστους.
Στο συνολικό δείγμα το 18,8% των παιδιών συναντά τις «e-γνωριμίες» του στον φυσικό κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία τριετία στη χώρα μας. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες γονείς, συχνά έχουν πλήρη άγνοια για τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση του Διαδικτύου.
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ενημέρωσης των γονέων και των ανήλικων χρηστών σχετικά με τις διαδραστικές τεχνολογίες, ώστε αφενός να γνωρίζουν τα οφέλη, αφετέρου τους ενδεχόμενους κινδύνους από τον εθισμό στη χρήση του Διαδικτύου.
Σήμερα, το κενό που υπάρχει στη χώρα μας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στη χρήση του Διαδικτύου καλύπτεται στην Αθήνα από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στη Θεσσαλονίκη από το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
-
Δεδομένων των επιστημονικών ευρημάτων της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»σχετικά με τον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή αποπλάνησή τους στη χώρα μας, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να διαμορφωθούν επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους;
-
Ποια ενημερωτικά προγράμματα-δράσεις οργανώνει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στις σχολικές μονάδες της χώρας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων, σχετικά με το φαινόμενο του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο και της διαδικτυακής αποπλάνησής τους;
-
Προτίθεται το υπουργείο Υγείας να προβεί στη δημιουργία ειδικών ιατρείων και σε άλλες πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο Διαδίκτυο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ρεπούση Μαρία
Ψαριανός Γρηγόρης
Κυρίτσης Γιώργος
Οικονόμου Βασίλης