Ερώτηση Κυρίτση για την αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού


Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Διατηρούσε Παραρτήματα και Εστίες σε διάφορες πόλεις (Βερολίνο, Τίρανα, Οδησσό, Αλεξάνδρεια, Βουκουρέστι, Μελβούρνη, Βελιγράδι, Σόφια, Τεργέστη, Ουάσιγκτον –και παλαιότερα σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο) και επιτελούσε εκεί σημαντικό έργο, με τις διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις και τα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας που διοργάνωνε.

Μετά το Φεβρουάριο του 2012, το Ε.Ι.Π. επί της ουσίας έπαψε να λειτουργεί, λόγω παραίτησης του ΔΣ, που σε επιστολή του προς την ηγεσία του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προειδοποίησε για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη χρηματοδότησης στο Ίδρυμα. Τους επόμενους 20 μήνες, η αδιαφορία της Πολιτείας να προχωρήσει στο διορισμό νέου Δ.Σ. και η έλλειψη χρηματοδότησης είχαν ως συνέπεια να μην πληρώνονται οι ελάχιστοι υπάλληλοι του Ε.Ι.Π., ενώ σε πολλά Παραρτήματα και Εστίες αντιμετώπισαν αγωγές εξώσεως από τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν

Πρόσφατα, ο υπουργός Πολιτισμού κος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε την «ανασυγκρότηση» του Ε.Ι.Π. και την επιλογή του για ανάθεση των καθηκόντων τού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του στον καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, στην τοποθέτηση του οποίου, σημειώνεται, πως η Δημοκρατική Αριστερά είχε σφόδρα εναντιωθεί και προβάλλει σοβαρές ενστάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών την «αναστολή για ένα μήνα των δράσεων και προγραμμάτων όλων των Παραρτημάτων λόγω αναδιοργάνωσης και ανάγκης οικονομικού εξορθολογισμού», επί της ουσίας τον «ξαφνικό θάνατο» αυτών, μέχρι νεωτέρας.

Είναι σαφές ότι η αναστολή της δραστηριότητας των Παραρτημάτων του Ε.Ι.Π. αφαιρεί από την Ελλάδα την ουσιαστική δυνατότητα άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας και μάλιστα σε μία περίοδο που η εικόνα της χώρας μας πλήττεται πολλαπλώς στο εξωτερικό. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ε.Ι.Π. επιλέγει με αυταρχικό τρόπο να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα του Ιδρύματος απλώς «αναστέλλοντας» τη λειτουργία του. Η απόφασή του δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ως παθογένεια ζητήματα που συνδέονται με την προβολή και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Τη στιγμή που ο Χρ. Γιαλλουρίδης αποφασίζει και διατάζει, άλλες χώρες με τα παρεμφερή τους πολιτιστικά ινστιτούτα και ιδρύματα, προβαίνουν χωρίς διαλείμματα μέχρι νεωτέρας, σε πολυσχιδείς δράσεις προς όφελος της ανάδειξής τους στον πολιτιστικό τομέα διπλωματίας. Δράσεις όπως αυτές του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ινστιτούτου Θερβάντες αλλά και άλλων εθνικών ιδρυμάτων, που ενεργούν ως φορείς υλοποίησης της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής των χωρών τους, προβαίνουν σε αδιάλειπτη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

Το Ε.Ι.Π. μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για την Ελλάδα στο διεθνή χώρο και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη των άλλων χωρών υπέρ ημών. Ο πολιτισμός επιβάλλεται να είναι η αιχμή του δόρατος για έξοδο από το καθεστώς κρίσης, και στο πλαίσιό του δεν εντάσσονται μόνο τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και γενικά μόνο το πολιτιστικό παρελθόν, αλλά και το σύγχρονο καλλιτεχνικό δυναμικό της Ελλάδας και η επαφή και διάδρασή του με το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Με την προαναφερθείσα όμως μονομερή και αυταρχική –κατά την πάγια πρακτική της νυν κυβέρνησης- ανακοίνωση – απόφαση, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι εξωστρεφούς και ευεργετικής για τη χώρα δράσης, η πολιτιστική διπλωματία, η διάχυση πολιτισμού, μπαίνει επισήμως «στον πάγο», αντιμετωπιζόμενη ως πολυτέλεια και ήσσονος σημασίας ζήτημα, από μια ιεραρχία του υπουργείου που προφανώς δίνει μεγαλύτερη σημασία στην αποστολή ευχαριστήριων επιστολών σε διεθνούς φήμης ηθοποιούς για δηλώσεις τους.

Είναι, δε, άξιο απορίας, πώς ο πρόεδρος του Ε.Ι.Π. και ο Υπουργός, αντί να προβούν σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία του Ιδρύματος, επιλέγουν την αναστολή της λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, περίοδος ειδικά κατά την οποία, οι ανωτέρω δράσεις πολιτισμού πρέπει να ενισχύονται και να αναβαθμίζονται.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Γιατί προέβη στην παύση των δράσεων του Ε.Ι.Π. εντός του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας; Ποιες είναι οι εκδηλώσεις του Υπουργείου και γιατί δεν αξιοποιούνται τα Παραρτήματα του Ε.Ι.Π. και οι εν εξωτερικώ ελληνιστές κατά τη διάρκεια αυτής;

  2. Τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «ανασυγκρότηση», από ποιούς αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιηθεί και βάσει ποιών αξόνων; Υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ε.Ι.Π. και ποιο είναι αυτό;

  3. Ποιός ο λόγος που δεν προχώρησε σε μια εν λειτουργία του Ιδρύματος ανασυγκρότησή του, αλλά στη συλλήβδην παύση όλων των δράσεων, όλων των Παραρτημάτων του;

  4. Πώς και με απόφαση ποιού διοικητικού οργάνου προέκυψε το διάστημα του ενός μηνός, ως απαραίτητο χρονικό διάστημα «νάρκης» του Ε.Ι.Π. και με ποιόν τρόπο προκύπτει η εξασφάλιση, μετά την πάροδό του, της πλήρους λειτουργικότητας και ετοιμότητας άμεσης ανάληψης δράσεων;

  5. Ποιό είναι το περίγραμμα του τρόπου άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας και σε ποιούς άξονες κινείται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Γιώργος Κυρίτσης

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη πρώην Τρικαλινός έμπορος για χρέη 580.000 ευρώ
Επόμενο άρθρο Εισήγηση Βλαχογιάννη για την αναδιοργάνωση ΕΛΑΣ και ΠΣ