Σε σημείο σοβαρού κινδύνου βρίσκεται η οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το Νοσοκομείο Τρικάλων μένει χωρίς οφθαλμίατρο μετά το μεσημέρι για πάνω από τις μισές μέρες του μήνα, ενώ το πλησιέστερο ραντεβού για χειρουργείο είναι σε ένα χρόνο, τον Ιούνη του 2014!
Μπροστά σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση το ΚΚΕ έθεσε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του. Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα:Σε σημείο σοβαρού κινδύνου βρίσκεται η οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Χωρίς οφθαλμίατρο μένει μετά το μεσημέρι για πάνω από τις μισές μέρες του μήνα το Νοσοκομείο Τρικάλων. Για το μήνα Ιούνιο μόνο 7 μέρες εφημερεύει ειδικευμένος οφθαλμίατρος όλο το 24ωρο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ για άλλες 7 εφημερεύει μέχρι τις 10 το βράδυ. Αυτές οι εφημερίες ήταν λιγότερες τους προηγούμενους μήνες και δεν ξεπερνούσαν συνολικά τις 11.
Στην κλινική υπηρετεί 1 μόνιμος οφθαλμίατρος, 1 επικουρικός που η θητεία του λήγει τον Αύγουστο και 3 ειδικευόμενοι. Αυτό το δυναμικό, εκ των πραγμάτων, δεν επαρκεί να καλύψει σε συνεχή βάση τις ανάγκες του νομού Τρικάλων με πληθυσμό περίπου 150.000.
Έτσι, μεγάλος αριθμός επειγόντων οφθαλμολογικών περιστατικών αναγκάζεται να απευθυνθεί σε νοσοκομεία γειτονικών νομών, ψάχνοντας ταυτόχρονα ποιο από αυτά διαθέτει οφθαλμίατρο σε εφημερία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν λόγω έλλειψης της συσκευής κρυοπηξίας αφού η υπάρχουσα έχει μπει εδώ και καιρό σε αχρηστία.
Η λειτουργία της κλινικής και η εξυπηρέτηση των ασθενών έγκειται στην υπερπροσπάθεια και στην υπερεντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού, που προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Τα στοιχεία κίνησης στην κλινική, η οποία διαθέτει 14 κρεβάτια, είναι χαρακτηριστικά. Πραγματοποιούνται χειρουργεία 3 μέρες την εβδομάδα , φθάνοντας σε μόνιμη βάση τις 80 επεμβάσεις το μήνα. Τα οφθαλμολογικά περιστατικά που εξετάζονται σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία κυμαίνονται σε 140-150 κάθε βδομάδα. Παρόλα αυτά το πλησιέστερο ραντεβού για χειρουργείο είναι σε ένα χρόνο, τον Ιούνη του 2014!
Είναι, πραγματικά, κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανή η επείγουσα ανάγκη για στελέχωση και εξοπλισμό της κλινικής, παίρνοντας υπόψη ότι η σύμβαση του ενός γιατρού λήγει σε 2 μήνες και ταυτόχρονα έχει «παγώσει» η προκήρυξη για την πρόσληψη 2 επιμελητών .
Η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς του ήδη περιορισμένου προσωπικού που καλείται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την πορεία της υγείας των ασθενών.
Μ’ αυτά τα δεδομένα οδηγούμαστε σε βέβαιη και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και υπολειτουργία της κλινικής με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του λαού της περιοχής.
Η προδιαγραφόμενη, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, υπολειτουργία της κλινικής θα οδηγήσει, πέρα των ευνόητων κινδύνων, και χιλιάδες ασθενείς στους γειτονικούς νομούς (πχ Καρδίτσα που ήδη στο νοσοκομείο η αντίστοιχη κλινική δεν εφημερεύει όλες τις μέρες) αλλά και στην αναζήτηση περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα υγείας με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και τον υπερκορεσμό των αντίστοιχων κλινικών νοσοκομείων γειτονικών νομών.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση της υγείας που είναι στρατηγική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων,
-
Με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με βάση τις ανάγκες της περιοχής ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
-
Τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
-
Την χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την άμεση προμήθεια συσκευής κρυοπηξίας η οποία αποτελεί επείγουσα ανάγκη.
-
Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο, προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Ελένη Γερασιμίδου
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης »