Στήριξη των τρικαλινών επιχειρήσεων και συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας για το προσφυγικό ζήτημα, θέτει σε δύο υπουργούς ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε επιστολή στον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολικής κ. Μουζάλα με κοινοποίηση στον αν. υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημ. Βίτσα, για το «εθνικό», όπως το χαρακτηρίζει, αυτό θέμα.
Το βασικό σημείο της επιστολής, που εστάλη την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, είναι η ανάγκη συνεργασίας και ενίσχυσης των δράσεων για τους πρόσφυγες, εμε θετικό αντίκτυπο στις τρικαλινές επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Υπενθυμίζει, αρχικώς, ο κ. Παπαστεργίου, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία ο Δήμος Τρικκαίων αντιμετώπισε το προσφυγικό ζήτημα, δεχόμενος «την εγκατάσταση προσφύγων, όχι σε απομακρυσμένα “στρατόπεδα” αλλά σε δομές εντός του αστικού ιστού».
Και αφού πέρασε ήδη ένας μήνας από την εγκατάσταση των προσφύγων σε χώρο πρώην σούπερ μάρκετ, πλέον, ο Δήμος θέτει τρία ζητήματα, στη βάση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
– άμεση προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής, για την καθημερινή χρήση τους από τους πρόσφυγες που διαβιούν στο κέντρο φιλοξενίας. Και σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου: «Η τοπική κοινωνία προφανώς συνεχίζει να βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή, όμως αυτό το ενδιαφέρον, ποσοτικά, δεν επαρκεί».
– Είδη και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου, να παρέχονται κατά προτεραιότητα από τοπικές επιχειρήσεις. Όμως, σημειώνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων: «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού τα μέχρι σήμερα έργα, υλοποιήθηκαν από εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή».
– Ο διαγωνισμός για τη σίτιση των προσφύγων «δεν δίνει καμία προτεραιότητα, ούτε σε τοπικά προϊόντα, ούτε σε τοπικούς προμηθευτές, με την τοπική κοινωνία να μην ανταμοίβεται ούτε κατ’ ελάχιστο για τα όσα προσέφερε», τονίζει. Επιζητώντας, βεβαίως, την ουσιαστική σχέση συνεργασίας με αυτήν ακριβώς την κοινωνία.
Επίσης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, εν όψει των προσλήψεων για τους χώρους φιλοξενίας, υπενθυμίζει την ανάγκη «να ληφθεί μέριμνα για την απασχόληση ανέργων της περιοχής μας».
Και, τέλος, δηλώνει ότι απαιτείται συνεργασία για ζητήματα μόρφωσης των παιδιών των προσφύγων, τη δημιουργική τους απασχόληση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ίδιων των προσφύγων.