Συνάδελφοι, έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε και οι συνέπειες τους γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες. Η επόμενη μέρα της πανδημίας μας βρίσκει μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Απειλείται η υγεία της οικογένειας μας, η αδυναμία να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις μας μεγαλώνει. Μείναμε τόσους μήνες χωρίς εισόδημα, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες του “άνοιξε – κλείσε” και του lockdown, ενώ τα μέτρα που υλοποιήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας δεν κάλυψαν παρά ένα μικρό μέρος των απωλειών.
Φτάσαμε όλοι να αναρωτιόμαστε πόσο αναπόφευκτο και μοιραίο είναι όλο αυτό. Ζούμε στον 21ο αιώνα, η επιστήμη κάνει θαύματα, δεν θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών ενός – όντως πρωτόγνωρου φαινομένου; Γιατί δεν έχουμε, ενώ θα έπρεπε, ένα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας και να θωρακίζει την υγεία μας; Τα μικρά εμπορικά μαγαζιά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν – με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθ όλη την διάρκεια των απανωτών κυμάτων της πανδημίας; Γίνεται τώρα να ξεφύγουμε από την στενωπό των χρεών και της αναδουλειάς; Τι πρέπει να κάνουμε; Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος;
Αν η κυβέρνηση άκουγε τη φωνή των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και στην έκταση της πανδημίας και όσων αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της. Η εικόνα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη αν γίνονταν συχνοί και τακτικοί έλεγχοι από συνεργεία του ΕΟΔΥ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα εργοστάσια και τα εμπορικά κέντρα, όπου ο συνωστισμός ευνοεί την διάδοση του ιού. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαν παρθεί μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, να πυκνώσουν τα δρομολόγια, να μην στοιβάζονται οι επιβάτες κατά δεκάδες μέσα στα λεωφορεία και τα βαγόνια των τρένων. Να αραίωναν τα τμήματα στις τάξεις των σχολείων που πάνε τα παιδιά μας, να ενισχύονταν ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τόσες ΜΕΘ όσες τουλάχιστον έπρεπε να έχουμε (3.500) με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Να αξιοποιηθεί όχι μόνο το εμβόλιο, που και αυτό βρίσκεται σε έλλειψη σήμερα, άλλα όλο το πλέγμα των απαιτούμενων μέσων (φάρμακα, προλήψεις γιατρών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας κτλ)
Αν ήθελε η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα, με προτεραιότητα στις πιο μικρές επιχειρήσεις με εισόδημα έως 12.000 ευρώ τότε θα έπρεπε και μπορούσε να θεσμοθετήσει ένα έκτακτο επίδομα 1,000 ευρώ για κάθε μήνα που αναγκαστικά έπρεπε να λειτουργήσουν περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το ίδιο διάστημα, να διαγραφούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και να απαγορευτεί κάθε είδος κατάσχεση και πλειστηριασμός, κάθε διακοπή ρεύματος και νερού στα μικρά μαγαζιά μέχρι να ορθοποδήσουν από αυτή την κατάσταση.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι “αυτές είναι οι αντοχές της οικονομίας” δεν μας πείθει. Η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να βρει χρήματα για τις αεροπορικές εταιρίες και για τους μονοπωλιακούς ομίλους τα βρήκε. Ακόμα και για αυτούς που βγήκαν ωφελημένοι από την κρίση.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση άδραξε την “κρίση ως ευκαιρία“ για να σφίξει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας. Ψήφισε άρον – άρον τον πτωχευτικό κώδικα που θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στη χρεοκοπία και στην ρευστοποίηση όλης της προσωπικής τους περιουσίας. Ενώ με τις “αλλαγές του αιώνα” που πέρασε στα εργασιακά πλήττει καίρια τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της λαϊκής οικογένειας, που θα εργάζονται έως και δέκα ώρες την ημέρα με πληρωμή σε ρεπό.
Δίπλα στα παραπάνω, η κυβέρνηση μας κάνει όμηρους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις ακόμα και τις Κυριακές. Στο εμπόριο με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απελευθερωθεί 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου σε περιοχές της Αττικής. Με το νόμο – τερατούργημα που ψήφισε πριν λίγες μέρες η σημερινή κυβέρνηση, διευρύνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, στις μεταφορές, στις επισκευές κλπ. Βαφτίζει τα μικρά εμπορικά σε κέντρα διανομής και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων όλες τις Κυριακές. Το δήθεν προαιρετικό άνοιγμα τις Κυριακές γίνεται υποχρεωτικό. Όσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο εμπόριο τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος μας, ατομικός και ο οικογενειακός συρρικνώνεται.
Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, της οποίας ο σημερινός πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων είναι μέλος της διοίκησης, δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την σημερινή κατάσταση. Παρόλο που πολλές φορές συμφωνούσαν στα λόγια με τις παραπάνω διαπιστώσεις εν τούτοις δεν πήραν ποτέ κανένα μέτρο διεκδίκησης και πίεσης προς την κυβέρνηση. Αντίθετα τις περισσότερες φορές υπήρξαν η βαλβίδα εκτόνωσης, όποτε οι διαθέσεις των μικρών εμπόρων ανέβαιναν. Συνειδητά υπονόμευαν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, κάθε προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας χιλιάδων μικρών εμπόρων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
- Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
- Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
- Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:
- Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
- Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
- Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
- Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.