Ειδήσεις

Επανέρχεται η Λαϊκή Συσπείρωση στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό


Κυρία πρόεδρε, Στις 20/3/2023, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης καταθέσαμε αίτημα για την σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στο Βόλο, με θέμα την μη εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό κόλπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά σας.

Γι’ αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας αυτή ζητώντας τον ορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίησή της, θυμίζοντας ότι εδώ και ένα χρόνο, εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου ή σε άλλο σημείο του Παγασητικού κόλπου, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε, σε σύμπραξη με την ExxonMobil.

Ενώ στην αρχή, απαντώντας σε σχετική επερώτηση μας (14/4/22), η περιφερειακή αρχή μας διαβεβαίωνε ότι αυτή επένδυση δεν θα γίνει, γιατί δεν προβλέπονταν από το ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του Λιμανιού του Βόλου, στη συνέχεια απαντώντας σε επερώτηση άλλων περιφερειακών συμβούλων, δήλωσε ότι είναι αντίθετη στο να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί να γίνει σε κάποιο άλλο σημείο του Παγασητικού κόλπου.

Ως Λαική Συσπείρωση, δεν εφησυχάσαμε απ’ αυτή την απάντηση, έχοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση αυτού του σταθμού LNC στον Παγασητικό κόλπο, κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη.

Επιπλέον θυμίζουμε ότι η επένδυση αυτή είχε «αγκαλιασθεί» εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή Βόλου.

Δυστυχώς οι εξελίξεις, επιβεβαίωσαν αυτή την ανησυχία μας, Η ΡΑΕ και η «Mediterranean Gas», με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του έργου FSRU «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο.

Πρόκειται για ένα έργο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου και ευρύτερα της περιοχής, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία Αμερικανονατοικών βάσεων στην περιοχή, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Βόλος μετατρέπεται σε κόμβο επικίνδυνων ενεργειακών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, αφού το έργο είναι συνδυασμένο με τον λεγόμενο Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο, για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας.

Μια τέτοια επένδυση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως και κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ζητάμε να συγκαλέσετε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, που ήδη έχουν ταχθεί κατά της επένδυσης αυτής, προκειμένου να ληφθεί απόφαση εναντίωσης στην εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού κόλπου. 

Προηγούμενο άρθρο Παίζω, Συνεργάζομαι, Μαθαίνω: Εκπαίδευση Μέσω Επιτραπέζιων Παιχνιδιών (2ος Κύκλος)
Επόμενο άρθρο Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Ημέρα Καριέρας