Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΚΚΕ στον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Τρικάλων


Συνεχίζονται οι περιοδείες – επισκέψεις του ΚΚΕ σε δομές της υγείας, καθώς και οι συναντήσεις με εργαζόμενους του κλάδου, σωματείων τους , φορέων πασχόντων , ΑΜΕΑ, συνταξιούχων κ.α. Πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή , μέλος της ΚΕ & Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος , πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων και συναντήθηκε με το διευθυντή του κ. Γ. Τσίγκα .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής ενημέρωση στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την ανυπαρξία δικτύου δημόσιων δομών ψυχικής υγείας στο νομό μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων υπηρετεί μόνο 1 ψυχίατρος , ο οποίος καλείται να καλύψει σε 24ωρη βάση ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο και χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας, ενώ τα τακτικά ραντεβού έχουν αναμονής 2 μηνών. Επίσης, στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ψυχίατρος , αφού δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις γιατρών , και στον ιδιωτικό τομέα μόνο 3 ψυχίατροι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά τη στιγμή που το 20-30% του συνόλου των ασθενών βρίσκεται στη σφαίρα της ψυχικής υγείας, τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται σοβαρά λόγω της οικονομικής κρίσης και ο νομός Τρικάλων, που έχει πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους, δέχεται και το φορτίο γειτονικών περιοχών , αφού πχ στο νοσοκομείο της Καρδίτσας δεν υπάρχει Ψυχίατρος. Χαρακτηριστικό , επίσης , είναι ότι ο σχεδιασμός για λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής με 10 κρεβάτια , που προβλέπεται στον οργανισμό του Νοσοκομείου Τρικάλων, μένει στα χαρτιά.

Τα προβλήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που από εδώ και χρόνια είχε αναδείξει το ΚΚΕ , δηλαδή το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας, ώστε να διευκολυνθεί το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του απέναντι στο ψυχικά πάσχοντα και να ανοίξει ο δρόμος για την μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, , με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Αυτός ο δρόμος άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια με όχημα το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» μέσω του οποίου εκχωρήθηκε η διαχείριση των δομών υγείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο όνομα της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών. Η πολιτική αυτή που προωθήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις σε περίοδο ανάπτυξης, σήμερα με πρόσχημα την κρίση, προωθείται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Προχωρούν σε κατάργηση (κλείσιμο όλων των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως το 2015) και δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποασυλοποίησης, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται. Το κάνουν για να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα στη στήριξη και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της ψυχικής υγείας .

Το ζήτημα φορά όλο το λαό, τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Και για αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Να διεκδικήσουν δομές ψυχικής υγείας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους. Το ΚΚΕ έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, όσο και στη Βουλή, αλλά αυτό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ,οι οικογένειες των ασθενών , οι οποίοι θα αναδείξουν το θέμα στο λαό και θα πρέπει να τον κάνουν σύμμαχο στον αγώνα τους.

ΤΡΙΚΑΛΑ 17/10/2013 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Βλαχογιάννη για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών
Επόμενο άρθρο Δημιουργία Τμήματος Γυναικών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μονής