Επί τάπητος ο αθλητικός τουρισμός


 O αθλητικός τουρισμός είναι μια παγκοσμίως κερδοφόρα επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
«Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού, είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Οι οικονομίες πολλών περιοχών και πόλεων εξαρτώνται από τους αθλητικούς τουρίστες. Υπολογίζεται ότι σε μερικές χώρες ότι ο αθλητισμός θα προσελκύσει περισσότερο από το 25% των τουριστών».

Αυτό ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή, τo 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Αναψυχής Ελέυθερου Χρόνου & Αθλητικού Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, στο Μύλο Ματσόπουλου.

Για τρίτη φορά
Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα για την αναψυχή, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και τον αθλητικό τουρισμό, αλλά και να συνδέσει αυτή την επιστημονική γνώση με την πρακτική εφαρμογή στο χώρο των οργανισμών αναψυχής. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί σε θέματα που αφορούν στον αθλητικό τουρισμό ως μια εναλλακτική πρόταση για την ανάτπυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα.

Σημαντικές
Σύμφωνα με τον Τερζάκη (2007), ανέφερε ακόμα ο κ. Κουστέλιος, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές καθώς ο αθλητικός τουρισμός είναι μια παγκοσμίως κερδοφόρα επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η βελτίωση των υποδομών που συχνά απαιτούνται για τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αθλητικός τουρισμός εκτός από την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να συνεισφέρει στην πολιτιστική κουλτούρα των ανθρώπων.
Επιπλέον υπογράμμισε πως στα πλαίσια του αθλητικού τουρισμού οι μετακινήσεις των τουριστών μπορεί να έχουν στόχο, τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων, και την επίσκεψη αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ελένη Αργυροπούλου, ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στο ΤΕΦΑΑ, προσθέτοντας πως έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιου είδους διοργανώσεις. Η αντιδήμαρχος κ. Κάκλα, αναφερόμενη στον αθλητικό τουρισμό τον χαρακτήρισε έναν αναπτυσσόμενο και μάλιστα ραγδαία τα τελευταία χρόνια τουριστικό κλάδο, το οποίο θα φανεί και μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο, όπως υποστήριξε η κ. Κάκλα θα έχει επιτυχία.

Στοιχεία
Ακόμα ο κ. Κουστέλιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με μελέτη (Alpha Bank, 2004), οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού με την αύξηση της προσφοράς των ξενοδοχειακών δωματίων κατά 64% δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης αύξησαν την προτίμηση των τουριστών της Ευρώπης, από τη 16η θέση (πριν την τέλεση των Ο.Α.) στην 3η μέχρι το 1999 ενώ πιο συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας προσέλκυσε το 2001, περίπου 10,1 εκατ. ξένους τουρίστες, από τους 49,5 εκατ. τουριστών που αφίχθησαν από το εξωτερικό σε ολόκληρη την Ισπανία.

Το 1998 επισκέφθηκαν την Αυστραλία 3,86 εκατ. τουρίστες, το 1999 4,1 εκατ. τουρίστες ενώ το 2000 ο αριθμός των τουριστών της Αυστραλίας έφτασε τα 4,57 εκατ. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Χρήμα & Τουρισμός (2007), η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συνεισέφερε σημαντικά στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα κατά 5,6 % το 2005 και κατά 8,44 % το 2006, με ρεκόρ αφίξεων τα 15,7 εκατ. επισκέπτες.

Προηγούμενο άρθρο Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Παράσταση Καραγκιόζη από το Δημοτικό Θέατρο Σκιών