Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου, αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης,  παρουσίασαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Το θέμα της γιορτής ήταν «Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και της Αντίστασης». Υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Γεωργίας Κολοβελώνη και Αλεξάνδρας Χιώτη, οι μαθητές κατάφεραν, μέσα από λογοτεχνικά κείμενα  κυρίως συγγραφέων της Θεσσαλονίκης,  τα οποία αναφέρονται στην πόλη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Αντίστασης,  να μεταδώσουν το κλίμα της εποχής και να παρουσιάσουν  στιγμές από την καθημερινή ζωή και τον σφυγμό της πόλης στις μέρες της Kατοχής, του διωγμού των Εβραίων, της απελευθέρωσης. Όπως σημείωσαν οι υπεύθυνες για την οργάνωση της γιορτής, «μέσα από τα συγκεκριμένα κείμενα, που παρέχουν το έναυσμα για μια νέα προσέγγιση, από την σκοπιά της Τοπικής Ιστορίας,  αναδεικνύεται μια διαφορετική θεώρηση του παρελθόντος. Μια οπτική που το ενδιαφέρον της δεν εστιάζεται στο πολιτικό προσκήνιο και στα έργα και τις ημέρες των επιφανών της εξουσίας, αλλά στο πνεύμα και στις ουσιώδεις λεπτομέρειες  της καθημερινής ζωής των αφανών».

Η γιορτή εμπλουτίστηκε με τραγούδια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν μελοποιημένη ποίηση και αποσπάσματα από το «Μάουτχαουζεν», τα οποία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο η χορωδία του Σχολείου, αποτελούμενη από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή και με την αρωγή του καθηγητή μουσικής Γιώργου Παππά.

Με το πέρας της γιορτής, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Βασίλειος Παπακώστας, αφού συνεχάρη τους μαθητές, τους μουσικούς και τις υπεύθυνες για την οργάνωση της γιορτής καθηγήτριες, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους προσπάθειες και προσεγγίσεις δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να δουν τις σχολικές γιορτές υπό μια άλλη οπτική, αναιρώντας τον μουσειακό τους χαρακτήρα και δίνοντάς τους μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση.

Η όλη παρουσίαση έδωσε, τόσο  στους συμμετέχοντες όσο και σε όσους την παρακολούθησαν, την  ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν τον χρόνο, γνωρίζοντας χαρακτηριστικά της ιστορικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΑΠΤΟΠ ΣΕ 36 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ