Σε συνέχεια των καλοκαιρινών δράσεων για την προώθηση της ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων τούτη η εβδομάδα ξεκίνησε με την «ημέρα της αρχής και του τέλους »
Η δασκάλα Βάσια Παππά, εμψυχώτρια της εκδήλωσης, με ενθουσιασμό, μεθοδικότητα και παιδαγωγική αντίληψη της ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας στην ομάδα των συμμετεχόντων παιδιών, ηλικίας έξι έως δώδεκα χρονών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις μιας ενδιαφέρουσας δραστηριότητας για την ανάδειξη της έννοιας των αντίθετων «αρχή – τέλος»
Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες αφού πήραν την κοινή αρχή μιας ιστορίας από την Βάσια Παππά συνέχισαν διαμορφώνοντας την μέση και το τέλος των δικών τους ιστοριών με αφήγηση, γραφή και εικαστική αποτύπωση εικόνων.
Στόχος της δράσης ήταν η καλλιέργεια του αφηγηματικού λόγου, η ανάπτυξη της φαντασίας, της συνεργασίας, της ομαδικότητας και η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων. Σημαντική ήταν η επικέντρωση σε κοινωνικά θέματα όπως η φιλία, ο ρατσισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.
Την Τρίτη 24 Ιουνίου την σκυτάλη πήρε η Κατερίνα Παπανικολοπούλου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας για την δράση της «ημέρας των δυνατών και των αδυνάμων »
Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης, η Κατερίνα Παπανικολοπούλου με όπλα την πολυετή της εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, το δυνατό αφηγηματικό της ταλέντο και την πολυσχιδή πολιτιστική της κουλτούρα διάβασε το βιβλίο του Mario Ramos «Εγώ ο πιο δυνατός».
Με την συνοδεία γαντοκούκλας, παιχνιδιών και ζωγραφισμένων καρτελών σε μια πλήρη εναρμόνιση μεταξύ τους, ώθησε τα παιδιά στην βιωματική αναπαράσταση του παιχνιδιού με κατάληξη την ζωγραφική απεικόνιση του λύκου, του ήρωα του παραμυθιού.
Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά πρότειναν δυνατούς ήρωες από παραμύθια που είχαν διαβάσει και αγαπήσει. Οι προτεινόμενοι ήρωες καταγράφηκαν σ΄ένα πίνακα και ακολούθησε ψηφοφορία η οποία ανέδειξε-με ισχυρή πλειοψηφία – ως νικητή τον δεινόσαυρο. Με τις δύο αυτές δράσεις και μέσα από την ενθύμηση πολλών βιβλίων καταγράφηκε η αντίθεση δυνατού-αδύναμου σε επίπεδο κατ΄αρχήν σωματικής δύναμης αλλά και συναισθηματικής και πνευματικής.
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου ο Αρτέμης Αρκουμάνης, θεατρολόγος-μουσικός συνέχισε με τις «ημέρες της γης και του ουρανού»
Με την διάχυτη θεατρικότητά του, την αστείρευτη έμπνευση και ευρηματικότητά του καθοδήγησε για δεύτερη φορά τα παιδιά να εκφράσουν την έννοια του ουρανού αφού είχε προηγηθεί, σε άλλη συνάντηση, η απεικόνηση της γης. Τα παιδιά σε πολλά μέτρα χαρτιού ζωγράφισαν τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια και τους γαλαξίες, πουλιά και πεταλούδες .
Ακολούθησε εκδήλωση με τις «ημέρες της μουσικής»
Ο Αρτέμης Αρκουμάνης, με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης συνέθεσε τραγούδια παρέα με τα παιδιά και από κοινού όρισαν τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.
Έπαιξαν με τους αντίθετους όρους forte και piano, αυτοσχεδίασαν τους δικούς τους ρυθμούς και τραγούδησαν για τον ήλιο, τα σύννεφα και τη βροχή που ζωγράφισαν την προηγούμενη ώρα.
Η δράση αυτή θα επαναληφθεί στην 1 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερών είναι το ακόλουθο.
26 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα για γέλια και για κλάματα. Πρώτα τα γέλια»
Διαβάζουμε το βιβλίο του Δημήτρης Μπασλάμ «Ο γαργαληστής» και ανακαλύπτουμε την ομορφιά του γέλιου
Με τη θεατροπαιδαγωγό – ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
26 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα για γέλια και για κλάματα. Ύστερα τα κλάματα»
Διαβάζουμε μια ιστορία και ανακαλύπτουμε που πηγαίνουν τα δάκρυα όταν κυλάνε από τα μάτια των παιδιών.
Με τη θεατροπαιδαγωγό – ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
27 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του πριν και του μετά»
Διαβάζουμε μια ιστορία και μετά ζωγραφίζουμε και βάζουμε τα γεγονότα στη σωστή σειρά.
Με τη δασκάλα Βάσια Παππά.
Για παιδιά 5-8 ετών.
27 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 2η συνάντηση»
Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.