Χθες Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ”Πάνος Μυλωνάς” στο χώρο διαλέξεων της Σχολής, ενημερωτική διάλεξη προς όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό σε θέματα που αφορούν την Οδική Ασφάλεια.
Η διάλεξη περιελάμβανε δύο σκέλη :
α. 1ο Σκέλος : Ομιλήτρια η Κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας ”Πάνος Μυλωνάς” με θέμα ”Ενέργειες Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για την Πρόληψη των Τροχαίων Δυστυχημάτων” (διάρκεια 25-30 λεπτά περίπου).
β. 2ο Σκέλος : Ομιλητής ο Κος Άγγελος Ρουχωτάς μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου- Συγκοινωνιολόγος με θέμα ”Βασικές Αρχές Οδικής Ασφάλειας” (διάρκεια 25-30 λεπτά περίπου).
Μετά το πέρας της διάλεξης διανεμήθηκε με μέριμνα του Ινστιτούτου, Ενημερωτικό Έντυπο ”Οδηγός Οδικής Ασφάλειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις”.
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.
Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου.
Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά ενός νέου, με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Yπηρεσιών Δικτύων Νέας Τεχνολογίας και Εφαρμογών Τηλεματικής.
Εργάζεται στον ΟΤΕ από το 1979. Το 1996, ως Διευθύντρια του ‘Εργου Ανάπτυξης-Αξιοποίησης ISDN, ανέλαβε το συντονισμό των Υπηρεσιών του ΟΤΕ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επέκτασης του πανελλαδικά.
Διετέλεσε Προϊσταμένη Υπηρεσιών & Προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας και Διευθύντρια του Έργου Εφαρμογών Τηλεματικής & Νέων Υπηρεσιών του ΟΤΕ.
Το 1995 ως πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για την υλοποίηση και προώθηση του ISDN, ηγήθηκε των ομολόγων της από 32 Τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς σε 28 χώρες και είχε ουσιαστική συμβολή στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Προτύπου διεθνώς.
Η Β. Δανέλλη-Μυλωνά από τις 12 Μαϊου 2005 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».
Ο κύριος Άγγελος Ρουχωτάς είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστήμιου SHEFFIELD της Μ. Βρετανίας και με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο σε Κυκλοφοριακά θέματα και Μεταφορές
Στη διάρκεια της 35αετούς εργασιακής του εμπειρίας, απασχολήθηκε ως Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός στο Τμήμα Κυκλοφοριακών Μελετών στο Δήμο του Leeds, εκπονώντας κυκλοφοριακές μελέτες για την πόλη του Leeds.
Στη συνέχεια πραγματοποίησε κυκλοφοριακές μελέτες που αφορούν σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων.
Από το 1978 έως σήμερα διατέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α).
Από το 1998 έως το 2002 υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.
Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Ο.Α.Σ.Α.
Aπό το 2005 που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο αποτελεί μέλος του Δ.Σ.