Την Τρίτη 26 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, 7 μμ.. το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιεί την ετήσια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο «Της άνοιξης τα αηδόνια».
Θα εμφανιστούν όλα τα τμήματα του ΔΧΣ παιδικά, εφήβων ενηλίκων, και θα παρουσιάσουν έθιμα, δρώμενα και τραγούδια της άνοιξης καθώς και χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.
Συμμετέχει παραδοσιακή ορχήστρα με τους: Χρίστο Κιτσόπουλο κλαρίνο, Άρη Ντίνα λαούτο, Στέφανο Γεωργίου βιολί, Γαλάνη Βασίλη κρουστά.
Τραγουδούν: Άρης Ντίνας (Θράκη, Ήπειρος, Νησιά), Χρυσόστομος Μητροπάνος (Θεσσαλία), Γιάννης Γκόβαρης (Σαρακατσαναίοι)
Διδασκαλία Χορών: Σοφία Κωστούλα
Παρουσίαση των εθίμων και επιμέλεια της εκδήλωσης: Σταύρος Σούλιος
Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων υπηρετεί με υπευθυνότητα τον αυθεντικό παραδοσιακό χορό, αναζητά τα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού που συνδέονται άρρηκτα με την διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, με σκοπό να καταστήσει την παράδοση λειτουργική και ζωντανή με τον πιο γνήσιο τρόπο για να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι πολιτιστικές μας ρίζες, τα πολιτισμικά μας χαρακτηριστικά με αυθαίρετες προσθήκες, επινοήσεις και προσωπικές δημιουργίες.
Σκοποί του Δ.Χ.Σ. είναι:
- Η έρευνα, καταγραφή και εκμάθηση των παραδοσιακών χορών του Νομού Τρικάλων καθώς και των ηθών και εθίμων του τόπου μας.
- Η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και η διάδοση της Τρικαλινής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, ιδιαίτερα δε στις νεότερες γενιές.
- Η προβολή της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Τρικάλων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με εμφανίσεις και παραστάσεις σε πλήθος φολκλορικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα τμήματα του Δ.Χ.Σ έχουν μια συνεχή και αξιόλογη παρουσία στα μουσικοχορευτικά πολιτιστικά δρώμενα και συμμετέχουν σε πλείστες άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Έχουν λάβει δε μέρος σε εκδηλώσεις και συναντήσεις ανά το πανελλήνιο και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στον εξωτερικό, Καναδά, Κύπρο, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, παρουσιάζοντας με σεβασμό και υπερηφάνεια την πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας ενισχύοντας την συλλογική μνήμη με την ανάδειξη των παραδοσιακών χορών ως σύμβολο συλλογικότητας και επικοινωνίας.