Ειδήσεις

Εκδήλωση με θέμα: Μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα στην Ευρώπη


Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 11.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης”. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι και όχι μόνο, ανακαλύπτουν τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας ουσιαστικά και μεταφορικά! Ολα αυτά στο πλαίσιο του καινοτόμου έργου IDEA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος ERASMUS + Σχέδια Jean Monnet και υλοποιείται από το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή βίντεο, παιχνίδι γνώσεων με συμμετοχή των μαθητών και ένα στρογγυλό τραπέζι με την συμμετοχή του Καθηγητή Γλωσσολογίας Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, εκπαιδευτικών, φοιτητών ERASMUS, εκπροσώπου του Δημάρχου, του ΔΙΚΤΥΟΥ. Θέμα της συζήτησης η ανίχνευση αποτελεσματικών τρόπων προσέγγισης, επικοινωνίας, ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων σε θέματα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το έργο IDEA, ένα καινοτόμο έργο εκπαιδευτικής φύσεως
Βασικός στόχος του έργου IDEA είναι να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά του πολίτη. Οφέλη που πολλοί θεωρούν αυτονόητα και δεδομένα.
Το IDEA έχει σκοπό να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τη γνώση για τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας, ρίζες που μοιραζόμαστε οι λαοί της Ευρώπης, να καλλιεργήσει και να εμπεδώσει με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση του «ανήκειν» στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Παράλληλα να ενημερώσει με καινοτόμο τρόπο για την συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, από την προστασία του περιβάλλοντος έως την ελεύθερη διακίνηση και την προστασία των καταναλωτών.
Εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης των κοινών δεσμών που διέπουν τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι η εμβάθυνση στην ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, την κοινή προγονική γλώσσα των 20 από των 24 επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών, και η κατανόηση της κοινής ρίζας πληθώρας λέξεων που καθημερινά χρησιμοποιούμε, συσχετίζοντας τες με τα οφέλη της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στο πλαίσιο του έργου, έχει δημιουργηθεί μία “δεξαμενή” 200 περίπου λέξεων που πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις (κοινή ρίζα+συσχέτιση με οφέλη στην καθημερινότητα μας λόγω πολιτικών της ΕΕ). Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χριστόφορος. Χαραλαμπάκης επιμελείται της διαδικασίας αυτής. Για κάθε λέξη παρατίθεται τεκμηρίωση της ετυμολογικής πορείας της και η συσχέτιση της με τα οφέλη που σαν πολίτες έχουμε λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο αντίστοιχο θέμα. Οι λέξεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για ένα παιχνίδι υπό τύπον quiz ανάμεσα σε 2 ομάδες από δύο έως τρία παιδιά έκαστη. Με την εύρεση της σωστής λέξης θα δίνεται και η πληροφόρηση και επεξήγηση για την γλωσσολογική εξέλιξη της και τα οφέλη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Αποκαθιστά ζημιές στο οδικό δίκτυο των Τρικάλων η Περιφέρεια