Είκοσι Θεσσαλικές στο άρθρο 99


Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο της υπαγωγής επιχειρήσεων στο πτωχευτικό «άρθρο 99», επιζητώντας την προστασία από τις νόμιμες διεκδικήσεις των πιστωτών τους, οι οποίοι μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Εκατοντάδες επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα υπό το βάρος των δισεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση και ευρισκόμενοι σε θέση αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να ζητούν «ένταξη σε καθεστώς συνδιαλλαγής», προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες και να αποφύγουν την πτώχευση. Εκ των επιχειρήσεων αυτών, που υποχρεώθηκαν από την επέλαση της κρίσης, να αναζητήσουν καταφύγιο στο «άρθρο 99» του νέου πτωχευτικού κώδικα, για τη ρύθμιση των οφειλών τους, χωρίς να απειλούνται με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, 9 είναι από τη Λάρισα, 6 από την Καρδίτσα και 5 από τα Τρίκαλα.

Στοιχεία για εκείνες τις εταιρίες που αιτήθηκαν αλλά και για εκείνες που υπήχθησαν ήδη στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, διαβίβασε στη Βουλή το υπ. Δικαιοσύνης. Το υπουργείο απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στα Πρωτοδικεία της χώρας ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιριών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 καθώς και την πορεία αυτών.

Τα στοιχεία είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν. Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων».

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε η διευθύνουσα του Πρωτοδικείου Λάρισας, από την εφαρμογή του νόμου, από τις 17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 9 εταιρίες ζήτησαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πρόκειται για τις:

– ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ατομική επιχείρηση

– ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ατομική επιχείρηση

– ΚΩΝ. ΠΕΤΑΛΑΣ Α.Ε.

– COMPACT ΑΕ Συνθετικά Κουφώματα

– ΗΛΕΚΤΡΟΡΑΜΑ Α.Ε.

– ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ι – ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Π. Ο.Ε.

– ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ ΑΒΕΕ (Κέντρο Επεξεργασίας και διάθεσης μετάλλων)

– ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ Α.Ε. (Εταιρία Εμπορίας λαμαρίνας και πάνελ) και

– ΠΑΕ ΑΕΛ (σ.σ. η εταιρία ανακοίνωσε προσφάτως πως απέσυρε το αίτημα ένταξης)

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την απάντηση του Πρωτοδικείου Λάρισας, εκδόθηκε απόφαση για τη μία μόνο αίτηση εταιρίας, που έγινε δεκτή και η επικύρωση της συμφωνίας θα συζητηθεί το Φεβρουάριο. Σε μια αίτηση έγινε παραίτηση από το δικόγραφο, σε δύο αιτήσεις εκδόθηκαν αποφάσεις και έγιναν δεκτές, ενώ άλλες δύο συζητήθηκαν τέλη του περασμένου έτους και αναμένονται αποφάσεις. Οι εταιρίες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 μέχρι σήμερα είναι οικονομικά δραστήριες και καμία δεν ανακοίνωσε την οικονομική της απαξίωσης και την πτώχευσή τους.

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Στα Τρίκαλα, 5 εταιρίες ζήτησαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για τις:

– ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΕ

– ΜΑΡΑΒΑΣ ΑΕ

– ΦΑΠΑ-ΡΕΑΛ ΑΒΤΕ

– ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΤΕΒΕ

– ΕΞΠΟΜΕΤΑΛ ΑΕΒΕ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στην Καρδίτσα, οι 6 εταιρίες που ζήτησαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι:

– ΦΙΛΙΠΠΟΥ-ΝΤΟΥΦΕΞΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., με τον διακριτικό τίτλο “FORCAR AE”

– ΧΑΝΤΖΟΠΛΑΚΗΣ ΑΠ. και ΑΡΙΣΤ. ΕΠΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΕ»

– ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

– ΔΗΜ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕΒΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΣΙΔΗΡΟΜΠΕΤΟΝ»

– Β. και Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ο.Ε.

– ΧΛΙΝΤΟΥΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ- ΓΡΑΒΑΝΗΣ Θ. Ο.Ε.

Από το Πρωτοδικείο Βόλου δεν υπάρχουν στοιχεία ενώ να σημειώσουμε πως από τις παραπάνω επιχειρήσεις των δυο γειτονικών νομών κάποιες αιτήσεις έγιναν δεκτές και κάποιες άλλες εκκρεμούν.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ

Να σημειώσουμε, επιγραμματικά, πως οι επιχειρήσεις που αναζητούν καταφύγιο στο «άρθρο 99», προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές τους εκκρεμότητες, επιδιώκουν να πετύχουν δύο βασικά πράγματα: Τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τις θέσεις εργασίας και την αποπληρωμή του χρέους, είτε με «ψαλίδισμα» είτε και με χρονική παράταση. Εν ολίγοις κερδίζουν χρόνο, μήπως καταφέρουν να ανακάμψουν και να αποφύγουν την καταστροφή.

Βέβαια η αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, δεν παρέχει πλήρη διασφάλιση από τους πιστωτές, για αυτό και ζητούνται κάποια προληπτικά μέτρα ενώ παράλληλα κατατίθεται ένα πλάνο εξυγίανσης. Εάν το δικαστήριο εκτιμήσει πως το σχέδιο έχει πιθανότητες υλοποίησης, εκδίδει απόφαση με την οποία εντάσσει την εταιρία σε διαδικασία συνδιαλλαγής. Ακολούθως ορίζεται ένας διαμεσολαβητής, ορκωτός ελεγκτής συνήθως, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις απαιτήσεις, καταγράφει όλα τα προσδοκώμενα έσοδα σε βάθος 48 δόσεων και υποβάλλει σε όλους τους πιστωτές μια πρόταση περί μειωμένης κατά ένα ποσοστό λήψης των απαιτήσεών τους. Η όλη διαδικασία παίρνει χρόνο αλλά ενδιαμέσως ουδείς μπορεί να στραφεί ατομικά κατά της επιχείρησης. Αυτό είναι και το επίμαχο σημείο που κάποιοι θεωρούν τη διαδικασία ως «άλλοθι» για να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση βγαίνει από το άρθρο 99, όταν αποπληρώσει τα χρέη της, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της ή όταν δεν πληρώσει κάποια από τις δόσεις…

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Να θυμίσουμε τέλος, πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης

των επιχειρήσεων. Σκοπός των αλλαγών θα είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.

Εφ. Ελευθερία

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση δραστηριότητας του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Επόμενο άρθρο ΟΦΕΙΛΟΥΝ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ