Ε.ΘΕ.Μ: Φτωχά τα επιχειρήματα και κοντόφθαλμη η πολιτική των Οικολόγων για τον Αχελώο


Οι Θεσσαλικοί φορείς (ΤΕΕ Κ.Δ.Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), με αφορμή τη δημοσιοποίηση των θέσεων των Οικολόγων – Πρασίνων, σχετικά με τα υδροηλεκτρικά έργα του Άνω Αχελώου, όπου λοιδωρούν τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδη, για την ανάδειξη της ενεργειακής διάστασης των έργων, τους καταλογίζουν ένδεια επιχειρημάτων και τους καλούν σε δημόσια συζήτηση.

Συγκεκριμένα, οι φορείς με ανοιχτή επιστολή-απάντηση-πρόσκληση σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, καταγγέλουν την απαράδεκτη θέση των Ο-Π για την χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα, η οποία έχει απορριφθεί από το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. αλλά και της ιδίας της Ε.Ε. μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Potocnik.

Ισχυρίζονται ότι, οι Ο-Π επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων με την συνεχή επίκληση της «εκτροπής Αχελώου», την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στον κάμπο κ.α. καθώς και μία ανεπίκαιρης, πλέον, δήλωσης του 1991 (!) από τον τότε Διοικητή της ΔΕΗ.

Οι Θεσσαλικοί φορείς καταγγέλλουν τους Οικολόγους-Πράσινους για κοντόφθαλμη πολιτική καθώς, όπως ισχυρίζονται «η σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι εδώ (στην Ελλάδα) δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση για παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά (καλώς), όπως κάνουν πολλές χώρες στην Ε.Ε.  Επίσης, δεν διαθέτουμε, τουλάχιστον για την ώρα, εγχώριο φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλους ενεργειακούς πόρους, παρά μόνο λιγνίτη.  Συνεπώς οι ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και το νερό, αποτελούν ευλογία και ευκαιρία για την ανάπτυξή μας σε συνδυασμό με την απεξάρτηση της χώρας από εισαγόμενους πόρους.»

Επίσης, «Όλα αυτά τα χρόνια που οι Ο-Π αναπτύσσουν την γνωστή φιλολογία για την «εκτροπή Αχελώου», εντελώς αθόρυβα και με προνομιακή μεταχείριση, το εισαγόμενο Φυσικό Αέριο έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά.  Στο θέμα αυτό δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση εάν, εκτός από οικιακή χρήση για την οποία είναι ιδανικό, το εισαγόμενο αέριο δεν καταλάμβανε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, «ηγετικό» ρόλο (περίπου 30%) στην παραγωγή της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως μάλιστα από ιδιωτικές εταιρίες (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, κλπ).  Ως γνωστό την παραγωγή αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας την αγοράζει το κράτος με συμφωνημένες τιμές και έτσι προκύπτει η απόσβεση και το κέρδος από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις.»

Και δοθείσης αφορμής, λόγω της επικαιρότητας του θέματος, οι Θεσσαλικοί φορείς τονίζουν ότι: «για μας δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν στο άμεσο μέλλον μια κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από όσους επιδιώκουν την «εγκατάλειψη» των Υδροηλεκτρικών έργων του Άνω Αχελώου, παραδώσει την λειτουργία της Μεσοχώρας, σήμερα και της Συκιάς, στη συνέχεια, σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτές τις ημέρες με την «μικρή ΔΕΗ». Άραγε μια τέτοια προοπτική για τα ΥΗ έργα του Άνω Αχελώου θα ήταν αποδεκτή από τους Οικολόγους-Πράσινους;»

 

Για την κοινοποίηση-Πληροφορίες:

Ιωάννης Καλλές (πρόεδρος Ε.ΘΕ.Μ.) 2103615649 & ioannis@kalleslaw.gr

Θεοδώρα Τσιτσιπά (Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Ε.ΘΕ.Μ.) 6972 261408 & ethem.press@gmail.com,  tsitsipa@yahoo.gr

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο 55χρονος Τρικαλινός χρωστούσε 167.000 ευρώ στο δημόσιο