Ειδήσεις

Δράσεις της Ομάδας IGEM Thessaly


Στις 25 Μαΐου 2024, η iGEM Thessaly  έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ). Η δράση αφορούσε την ανάλυση του όρου της Συνθετικής Βιολογίας, καθώς και τις εφαρμογές της Συνθετικής Βιολογίας στην Φαρμακολογία και στη Γεωργική Φαρμακολογία.

Τέλος, αναλύθηκε και εξηγήθηκε η μέθοδος που προτείνει η ομάδα  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Verticillium dahliae, ενός μύκητα που προσβάλει την Ελιά. Η λύση της ομάδας iGEM Thessaly, έχει σχεδιαστεί εφαρμόζοντας τις αρχές της Συνθετικής Βιολογίας.

Η δράση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που αφορούσαν την παρουσίαση..

Στις 27 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της iGEM Thessaly στην Ελιά Γόννων. Αυτή στόχευε στην ενίσχυση της επικοινωνίας των αγροτών με την επιστημονική κοινότητα. Για το σκοπό αυτό, διοργανώθηκε μια Στρογγυλή Τράπεζα με επίκεντρο τους αγρότες και τους προβληματισμούς τους για τις ασθένειες που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειες τους, με το μεγαλύτερο θέμα να έγκειται στην Βερτισιλλίωση, για την οποία δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Στην διεκπεραίωση της δράσης βοήθησε ο Παπαχατζής Αλέξανδρος, καθηγητής Δενδροκομίας και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος φρόντισε οι αγρότες να κατανοήσουν τα βασικά καλλιεργητικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την προστασία των καλλιεργειών τους. Η δράση είχε μορφή ανοιχτού διαλόγου, ώστε να δοθεί έμφαση στις ερωτήσεις και τις απορίες των αγροτών σχετικά με την διαχείριση των καλλιεργειών τους. Για την σωστή και λειτουργική εφαρμογή του σκευάσματος που αναπτύσσεται φέτος, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στις ανάγκες των ίδιων των αγροτών, επομένως, η πρώτη φάση, έκλεισε με ερωτήσεις προς αυτούς, ώστε οι αγρότες να διευκολυνθούν προς την χρήση του σκευάσματος της iGEM Thessaly.

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η δεύτερη φάση περιλάμβανε ημερίδα με θέμα “Μυκητολογικές ασθένειες της Ελιάς” η οποία υλοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου. Μέσω αυτής αναλύθηκαν οι προβληματισμοί που είχαν διατυπωθεί από τους αγρότες στην πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Παπαχατζής Αλέξανδρος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Αναβίωση των εγκαταλελειμμένων ελαιώνων”, αντίστοιχα ο Δδ. Νάνος Δ. Γεώργιος με θέμα “Ορθές πρακτικές και καινοτομίες στην καλλιέργεια της Ελιάς” και ο Δρ. Τσιτσιγιάννης Δημήτριος με θέμα “Επιδημιολογία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυκλοκονίου”.

Στην πορεία της ημερίδας αναλύθηκε και επεξηγήθηκε η τεχνολογία RNAi, μέσω μιας παρουσίασης που πραγματοποίησε ο Δρ. Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος με τίτλο “Τεχνολογία RNAi είναι η πιο πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την διαχείριση εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών των τελευταίων δεκαετιών”, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και κατανοητή η μετάβαση, στο Project που αναπτύσσεται από την ομάδα iGEM Thessaly φέτος. Το κοινό αποτελούνταν από προπτυχιακούς φοιτητές, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές Γεωπονικών τμημάτων αλλά και του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης αγρότες και γεωπόνοι. Επίσης, υπήρχε η δυνατότητα τόσο για δια ζώσης όσο και για διαδικτυακή παρακολούθηση της ημερίδας.

Στο τέλος, η προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νεφέλη – Μαρία Στούπα, υλοποίησε μια παρουσίαση σχετικά με το project που αναπτύσσει η ομάδα φέτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λύση που προτείνεται, η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας bacterial mediated RNAi για την αντιμετώπιση του μύκητα Verticillium dahliae.

Στο τέλος τέθηκαν και ερωτήσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν έγινε κατανοητό το project της iGEM Thessaly.

 

Προηγούμενο άρθρο Διημερίδα: Εμπειρίες και Ανταλλαγές στη Λογοτεχνική Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Ανατολική Θεσσαλία