Η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει εγκαίρως στον ελληνικό λαό το αναλυτικό πρόγραμμα θέσεων για μια προοδευτική έξοδο από την κρίση, με εξειδικευμένες θέσεις για την αγροτική πολιτική και ανάπτυξη. Στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου μέσω ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου (ΟΠΑΑΥ) που θα οδηγήσει σε ποιοτικά αναβαθμισμένη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών και βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα αυξήσουν τα εισοδήματα των αγροτών και γενικά των κατοίκων της υπαίθρου.
Από το Θεσσαλικό κάμπο δεσμευόμαστε να προωθήσουμε:
- Τη δημιουργία συστήματος άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών των καταστροφών στις γεωργικές καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων με καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες. Επισημαίνουμε ειδικά για τις πρόσφατες ζημιές που υπήρξαν στη Θεσσαλία ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταγραφής και της δίκαιης αποζημίωσης.
- Την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας για την αγορά αγροτικών εφοδίων, ώστε να σταθεί δυνατή η υλοποίηση του κύκλου παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Κεντρικό ζήτημα είναι η στήριξη της Αγροτικής Τράπεζας, η συμμετοχή της στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσει να στηρίξει την αναγκαία παροχή ρευστότητας και πίστωσης στο σύστημα παραγωγής και εμπορίας.
- Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.
- Την προώθηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Αγροτικής Παραγωγής με κύριους άξονες:
– Προώθηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων και προστασίας της αγροτικής γης με σαφή καθορισμό των χρήσεών της. Εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων έργων υποδομής και κατασκευής αρδευτικών έργων που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.
– Προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με έμφαση σε προϊόντα που πλεονεκτούμε και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές. Έμφαση στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα.
– Στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με ειδικές δράσεις για τις επενδύσεις και τα σχέδια βελτίωσης, τη μείωση του κόστους της διατροφής και το γενετικό υλικό, την αξιοποίηση και διαχείριση των βοσκοτόπων.
– Προώθηση της καθετοποίησης της παραγωγής με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
– Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων και πιστοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα.
– Προώθηση σύγχρονων δράσεων εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και αναδιοργάνωση των διαδικασιών τυποποίησης
– Αποφασιστική στροφή στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, σύνδεσή της με την παραγωγή και εμπορία.
– Κατοχύρωση και υποστήριξη του αγροτικού επαγγέλματος με μητρώο αγροτών. Προώθηση της κατάρτισης του αγροτικού πληθυσμού και δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής τεχνικοοικονομικών συμβουλών προς τους αγρότες με ενεργοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
– Στήριξη των συνεταιριστικών δράσεων και των επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξαγωγικό προσανατολισμό, νέων συλλογικοτήτων αυτοδιοικούμενων με δημοκρατική και διαφανή λειτουργία και προώθηση της συνεργασίας των συνεταιρισμών των αγροτών με τα δίκτυα των καταναλωτών.
- Τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με κύρια σημεία:
– Αύξηση του προϋπολογισμού, σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
– Άρση της πρόβλεψης για αναστολή χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων των κρατών – μελών τα οποία αποτυγχάνουν να μειώσουν το υπερβολικό έλλειμμά τους.
– Δικαιότερη κατανομή των πόρων της ΚΑΠ βάσει κριτηρίων όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ, το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικό τομέα.
– Σταδιακή «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων όπως τα οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας.
Με τις αλλαγές και τα μέτρα αγροτικής πολιτικής που προτείνουμε, ο πρωτογενής τομέας θα έχει τις δυνατότητες να συμβάλλει αποφασιστικά στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην έξοδο από τη σημερινή κρίση.