ΥΛΙΚΑ:
2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή πολύσπορο
1 κ. γλ. ταχίνι
½ κλ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. φιλέ αμύγδαλο
½ μπανάνα κομμένη σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλείφουμε τη μία φέτα με το ταχίνι και το μέλι και στη συνέχεια, προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου. Τέλος, τοποθετούμε τις ροδέλες μπανάνας ομοιόμορφα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά στην τοστιέρα.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ:
Το τοστ με ταχίνι είναι πολύ θρεπτικό και είναι ιδανικό σνακ για τα παιδιά μας, καθώς προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και ενέργειας.
Αρχίζοντας από το ψωμάκι..χαρίζει στον οργανισμό τους πολλές φυτικές ίνες και αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σιδήρου, ενώ προμηθεύει τον οργανισμό και με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του ψωμιού είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, αλλά συνδυαζόμενο με λίγο ταχίνι αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του κρέατος και ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού.
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί, διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη), που δρουν αντιοξειδωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.
Το μέλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητές του. Αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει. Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αποτελεί αναντικατάστατο τρόφιμο στο παιδικό σιτηρέσιο.
Τα αμύγδαλα αποτελούν θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν εμπεριέχουν καθόλου χοληστερόλη. Συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.
Τέλος, η μπανάνα ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη, καθώς τα φρούτα που περιέχουν υψηλό κάλιο μπορεί να βοηθήσουν στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεχτικούς. 200 μαθητές σε ένα σχολείο στην Αγγλία, βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Επίσης, είναι πλέον γνωστό ότι μπανάνα εξυψώνει τη διάθεση, λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει.
Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,
Κλινικός Διαιτολόγος
Msc Αθλητικής Διατροφής