Γιώργος Κυρίτσης: «Πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»


Η πρωτοφανής σε ένταση και σε διάρκεια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, που θα λειτουργήσει προς όφελος όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η Ελλάδα, με καθυστέρηση πολλών ετών σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με το Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α’/12.11.2012) θέσπισε πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2014 σε δύο περιοχές της Επικράτειας με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα, τη βάση υπολογισμού και το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και τις περιοχές που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα.

Όμως, λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης, είναι αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν κατ’ αρχήν την πιλοτική και στη συνέχεια τη γενικευμένη εφαρμογή του προγράμματος με τρόπο που θα καταστεί ουσιαστικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ, σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοσή της και ποιες οι γενικές κατευθύνσεις που θα περιλαμβάνει; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για να μην καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;
  • Με δεδομένο τον πιλοτικό χαρακτήρα του προγράμματος, προτίθενται να προχωρήσουν στη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και από πότε;

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΔΗΜΑΡ Τρικάλων για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Επόμενο άρθρο Εισήγηση Κυρίτση, Ψύρρα για τα ΤΕΙ Θεσσαλίας