Γιοχάνες Χααν: «Το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας»


Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία εκπροσώπων του κοινοβουλίου, φορέων, αυτοδιοικητικών και πολιτών, ο επίτροπος κ. JohannesHahn, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική, παρουσίασε τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγρο-διατροφικό τομέα ως επενδυτική ευκαιρία για ανταγωνιστική και αειφόρο ανάπτυξη.

 

Ο κ. Χααν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα της εργασίας, ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω. Πρέπει να συνεργαστούμε. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι σημαντική και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τρόπο στοχευμένο. Θα ήθελα να συγχαρώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη δουλειά που έχει κάνει και στο πρόσωπό του την Περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί έχουν καταφέρει να απορροφήσουν το σύνολο των πόρων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ρίσκου για να χαθούν τα κονδύλια. Επίσης έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προεργασία και προετοιμασία που έχει γίνει για τη νέα προγραμματική περίοδο και είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλία θα πετύχει πολλά».

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, ιδίως των σημαντικών έργων προτεραιότητας που είναι τόσο απαραίτητα για την ανάκαμψη της Ελλάδας- στη Θεσσαλία υπάρχουν 7, και 5 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η περιφερειακή οδός Λάρισα – Καρδίτσα, ο δρόμος Λάρισα – Τρίκαλα, η αποκατάσταση τμημάτων του Πηνειού ποταμού για πεζούς και ποδηλάτες (βελτίωση της ποιότητας ζωής), τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά, και ιδίως το υποβρύχιο πάρκο στις Σποράδες. Το επιχειρησιακό σχέδιο που υποβλήθηκε πρόσφατα είναι καινοτόμο και συναρπαστικό (11 υποβρύχιοι αρχαιολογικοί χώροι, 9 πάρκα καταδύσεων) και προσβλέπουμε στην υλοποίηση του το 2015. Αποτελεί δυνητικό έργο προβολής.

 

 

 

Ο κ. Χααν για τις προκλήσεις της νέας περιόδου σημείωσε χαρακτηριστικά:

 

– Επενδύσεις: Στο μέλλον οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες, πρώτον στην προώθηση της οικονομίας και της ενέργειας αυξάνοντας το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεύτερον λαμβάνοντας μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Αν κατορθώσουμε να εξοικονομήσουμε έστω και 1% ενέργεια μπορούμε να μειώσουμε κατά 2,8% τις εισαγωγές αερίου στην Ευρώπη και να μειώσουμε την εξάρτηση μας από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Η Ευρώπη πρέπει να βρει λύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της από χώρες εκτός Ευρώπης και αυτό αφορά και την πολιτική μας ανεξαρτησία ως ΕΕ.

 

– Ανεργία: Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 27 εκατ. άνεργοι και στην ΕΕ περίπου 23 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν καθεμία προσλάμβανε έναν άνεργο το πρόβλημα της ανεργίας θα είχε μειωθεί. Είναι ένας απλοϊκός υπολογισμός αλλά δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Η λύση λοιπόν βρίσκεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτές δουλεύουμε και αναζητάμε μεθόδους για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια και να φτάσουν σ αυτές. Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις εγγυήσεις, τα δάνεια κλπ.

 

– Επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης: Τα διαρθρωτικά ταμεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και συμβάλουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι ο κοινός σχεδιασμός και η διαπραγμάτευση επιχειρησιακών προγραμμάτων και μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα περισσότερα στην Θεσσαλία. Η συνεργασία είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν. Αν όμως τα Πανεπιστήμια συνεργαζόταν με τις επιχειρήσεις θα υπήρχε καινοτομία, ανταλλαγή εμπειριών και δυνατοτήτων. Κύριος στόχος μάς είναι η επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 15% αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος της δεκαετίας θα βρίσκεται στο 20%. Η βιομηχανία είναι αυτή που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας

 

– Δικαστήρια: Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια για την έλευση των διεθνών επιχειρήσεων στην χώρα. Όταν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες στην Ελλάδα περιμένουν τα δικαστήρια έως και 10 χρόνια να βγάλουν μία απόφαση δεν πρόκειται να έρθουν και νέες. 10 χρόνια είναι υπερβολικά. Επίσης στο κτηματολόγιο υπάρχουν προβλήματα αλλά μέχρι το 2020 θα υπάρξει πρόοδος. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και έχει κάνει ήδη πρόοδο. Όλα αυτά είναι μία πρόκληση, η γνώση των προβλημάτων και των εμποδίων και η αντιμετώπιση τους.

 

– Τουρισμός: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το πρότυπο του τουρισμού της από μαζικό σε ποιοτικό τουρισμό, γιατί έχει πολιτιστική κληρονομιά για να στηρίξει τον ποιοτικό τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει άνοιγμα στον Κινέζικο τουρισμό εφόσον κάθε χρόνο 85 εκατ. Κινέζοι μετακινούνται στο εξωτερικό.

 

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: ραχοκοκαλιά της οικονομίας, γεννήτριες θέσεων εργασίας. Τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Ανακατευθύνουμε περισσότερα κονδύλια στο πλαίσιο του πρόσφατου αναπρογραμματίσμου, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την περίοδο 2014-2020. (2007-2013 Θεσσαλία: 2,500 περίπου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη από περιφερειακά και εθνικά προγράμματα = 210 εκατ. ευρώ από το συνδυασμό ενωσιακών / εθνικών κονδυλίων). Τροποποιήσαμε τους κανονισμούς μας για να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής της χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Αλλά είμαστε ακόμη πίσω.Οι ΜΜΕ εξακολουθούν να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις.

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες/μήνες θα αξιολογήσουμε και θα τελειοποιήσουμε: Εστιάζοντας στις επενδύσεις, διατυπώνοντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καθορίζοντας καλύτερα τις προτεραιότητες. Που αντανακλώνται σε στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης- αφορά την αξιοποίηση των ισχυρών σημείων της περιφέρειας.

 

– Πανεπιστήμια-αγορά εργασίας: Θα ήθελα να ζητήσω από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η περιορισμένη συνεργασία αποτελεί ιδιαίτερα ελληνικό φαινόμενο. Έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των επιστημονικών γνώσεων και των τεχνολογιών αιχμής που συνάντησα. Πρέπει να υπερνικήσουμε την απροθυμία συνεργασίας επιχειρήσεων/ ερευνητών. Πρόκειται για την ανταλλαγή εμπειριών και δυνατοτήτων για μόνιμες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Θεσσαλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

– Για το τροχαίο στην ΠΕΟ Λάρισας –Βόλου: Ένα τραγικό γεγονός συνέβη χθες και θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τα παιδιά που χάθηκαν στο δρόμο. Τα διόδια είναι ακριβά και θα το συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί είναι απαραίτητο οι δρόμοι να χρησιμοποιούνται.

 

Ο επίτροπος δέχτηκε ερωτήματα από τα μέλη του κοινοβουλίου, από  αυτοδιοικητικούς, πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς και παρακίνησε όσους δεν πρόλαβαν να θέσουν την ερώτησή τους να του αποστείλουν email καθώς απαντά, όπως ανέφερε, σε όλους ανεξαιρέτως.

 

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη: Οι βουλευτές κ. Δημήτρης Γελαλής, κ. Μιχάλης Ταμήλος, κ. Πάρης Μουτσινάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας κα Δώρα Κολυνδρίνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσίγκας, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης, ο δήμαρχος Βόλου κ. Θάνος Σκοτινιώτης, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομίτσας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κων/νος Δεσπόπουλος, κα Μαρία Μαμάρα, κ. Θανάσης Παιδής, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, κα Ευαγγελία Λιακούλη, κ. Ορέστης Ψαχούλας, κα Γεωργία Κόκαλη- Κουβέλη, κ. Δημήτρης Κουρέτας, κ. Δημήτρης Μητσιούλης, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Απόστολος Μπέμπης, κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, κ. Απόστολος Μπίλλης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, νεοεκλεγείς δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολλοί πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μετατίθεται η συνέλευση του Α.Ο. Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Το ΠΑΜΕ Τρικάλων για τις αυξήσεις στο ρεύμα