Για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συζήτησε ο Αστέριος Ροντούλης στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.
Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων επισκέφθηκε ο Βουλευτής και υπ. Περιφερειάρχης Αστέριος Ροντούλης και συναντήθηκε με τη Διοίκηση, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κ. Ροντούλης, αφού έγινε κοινωνός των απόψεων και των προβλημάτων που του εξέθεσαν οι υπεύθυνοι, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Η βάση του σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι μέσω αυτής θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, μειωνομένης της δαπάνης για τα νοσήλια και προσφερομένων καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς, που εξ ανάγκης δέχονται τα νοσοκομεία μας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης η προσέλευση σ’ αυτά αυξήθηκε κατά 30%. Είναι τραγικό, είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να μην έχουμε καταφέρει να δομήσουμε την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Αναφορικά δε, με τον νέο θεσμό του Ολοήμερου Νοσοκομείου, πρέπει να τονιστεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει καθόλου για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, αφού οι πιθανές πηγές άντλησης αυτών των πόρων είναι εξόχως προβληματικές. Τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη οφείλουν 4.000.000.000 ευρώ στα Νοσοκομεία, ενώ και οι πολίτες, σε ατομική βάση, δεν μπορούν να διαθέτουν χρήματα από την τσέπη τους, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, ακόμη κι αν κάποιος έχει την κάλυψη μιας ασφαλιστικής εταιρίας, δεν θα προτιμήσει να νοσηλευτεί σε μια μονάδα του ΕΣΥ, την στιγμή που έχει την δυνατότητα να πάει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτικό ίδρυμα με εξαίρετη ξενοδοχειακή υποδομή και ιατρικό εξοπλισμό.
Επιπροσθέτως, όταν έχουμε νοσοκομεία υποστελεχωμένα, πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να απαιτεί από γιατρούς και νοσηλευτές να εργαστούν υπερωριακά, με ελάχιστη αμοιβή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοήμερη λειτουργία τους; Ποιος νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια θα λειτουργήσει σωστά με 3 ευρώ την ώρα και δεν θα προτιμήσει την οικογενειακή γαλήνη, ηρεμία ή οποιαδήποτε άλλη απασχόληση; Ή πώς θα λειτουργεί ο επικουρικός γιατρός που θα προσληφθεί, όταν θα μένει με την αμφιβολία εάν τον άλλο μήνα δεήσει ο εκάστοτε φορέας κοινωνικής ασφάλισης να δώσει τα χρήματα στο νοσοκομείο, προκειμένου να πληρωθεί;
Τέλος, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ΕΣΥ απαξιωνόταν και τεχνολογικά, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ανθούσε. Το αποτέλεσμα είναι η τεχνολογική υστέρηση του ΕΣΥ. Τα δύο τρίτα των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το ένα τρίτο στο ΕΣΥ. Επίσης, από τους συνολικά 244 μαγνητικούς τομογράφους που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.
Οι Κυβερνώντες πρέπει να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, εάν επιθυμούν να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή όχι. Γεγονός είναι ότι η υγεία ως δημόσιο αγαθό καθημερινά απαξιώνεται, με αποτέλεσμα ο απλός πολίτης να βιώνει στο πετσί του την αδιαφορία, τα λάθη και τις παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επειδή το ΕΣΥ βρίσκεται πλέον στα όρια των αντοχών του πρέπει άμεσα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.
Η ζωή και η αξιοπρέπεια του έλληνα πολίτη είναι αδιαπραγμάτευτες και γι’ αυτό η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να καταβάλλει την μεγίστη δυνατή προσπάθεια αναζωογόνησης του δημοσίου πυλώνα της υγείας, με όσους πόρους μπορεί να διαθέτει τουλάχιστον στην κατεύθυνση της πρόληψης και της ενίσχυσης των δημοσίων μονάδων υγείας με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».