Την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις», την Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014.
Μιλώντας ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση για την Παιδεία, με στόχο την πλήρη αναμόρφωσή της, από την Πρωτοβάθμια μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Η Παιδεία, για μένα, είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα κόμματα. Θα πρέπει να κάτσουμε λοιπόν όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης, με το βλέμμα στο αύριο. Αλλά όλοι μαζί», τόνισε.
Ωστόσο, ο βουλευτής επέκρινε την σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία (ΣΕΠΟΝ), το οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απαρτίζεται από τους πρώην Υπουργούς Παιδείας. Το συγκεκριμένο όργανο, ανέφερε, δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα απαρτίζεται από πρόσωπα που όταν αναλάμβαναν τη θέση του υπουργού, «ξήλωναν» τις αλλαγές που είχε κάνει ο προηγούμενος.
Επίσης, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για επιπλέον μοριοδότηση των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, μια διάταξη σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, επισήμανε ότι χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, όπως για παράδειγμα σίτιση, δωρεάν εισιτήρια, ευκαιρίες στέγασης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών», ο βουλευτής ζήτησε να υπάρξει επιείκεια προς τους φοιτητές που θέλουν να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, ενώ διαφώνησε με τυχόν οριζόντιες διαγραφές στα μητρώα των Πανεπιστημίων.
«Θα πρέπει να υπάρξει συνολική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο», κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.