Μεθυστικό το άρωμα του τσίπουρου που και φέτος πλανιέται στην ατμόσφαιρα των Τρικάλων αφού τα καζάνια έχουν ανάψει εδώ και μέρες στα αποστακτήρια του νομού. Η ποιότητα του τσίπουρου Τρικάλων δεδομένη και γνωστή στο πανελλήνιο, ενώ και η ποσότητα φέτος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη δίνοντας τη δυνατότητα να μη λείψει από κανέναν το ξεχωριστό αυτό ποτό.
Περισσότερες φέτος οι άδειες
Παρ’ ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι άδειες για την απόσταξη τσίπουρου έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των αυστηρών και κυρίως ακριβώς κριτηρίων, σε Καρδίτσα και Τρίκαλα οι άδειες είναι πολλές περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Προιστάμενο του Τελωνείου Τρικάλων κ. Χρήστο Γακόπουλο. Ο κ. Γακόπουλος ανέφερε οτι η επίσημη έναρξη της αποστακτική περιόδου ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοέμβρη, οπότε αναμένεται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των αδειών, ωστόσο μέχρι στιγμής συνολικά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα οι άδειες που έχουν δοθεί είναι κάτι παραπάνω από 400, όταν την προηγούμενη χρονιά μόλις και μετά βίας άγγιξαν τις 320. Ο ίδιος διευκρίνησε οτι οι αμπελοκαλλιεργητές των Δήμων Καρδίτσας και Τρικάλων οι οποίοι έχουν κάτω από 1 στρέμμα αμπέλι και επιθυμούν να πάρουν βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή (για την έκδοση άδειας απόσταξης στέμφυλων για παραγωγή τσίπουρου), βάση του άρθρου 7, παρ. 3/ε του Ν.2969/2001 (ΦΕΚ 281Α’/18-12-2001), ώστε να μπορέσουν να αποστάξουν τα στέμφυλα τους, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων που ανήκουν. Αυτοί που έχουν πάνω από 1 στρέμμα θα πρέπει να απευθυνθούν στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως και το κράτος βγαίνει κερδισμένο τόσο από τη διαδικασία απόσταξης όσο και από την παραγωγή τσίπουρου, αφού η όλη διαδικασία είναι φορολογήσιμη και οι φόροι πηγαίνουν κατευθείαν στον κρατικό κορβανά.