«…. Όλες οι δυνάμεις οι κολλημένες στο χθες ανήκουν σε εσάς.
Το αύριο έρχεται με ή χωρίς εσάς.
Ακολουθήστε μας αν θέλετε να είστε χρήσιμοι στον τόπο.»
«….δεν κλαίμε για την ΕΡΤ, γι’ αυτό που φεύγει.
Ελάτε να συνεργαστούμε να κάνουμε αυτό το οποίο έρχεται,
να το στερεώσουμε, να το δομήσουμε αντικειμενικά, αξιοκρατικά, έτσι ώστε να αντέξει στο χρόνο
και να είμαστε όλοι υπερήφανοι
γι’ αυτό το οποίο θα δημιουργήσουμε.»
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 18-7-2013, με θέμα: «Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση».».
Την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=lLE6j_iS6jk
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Ακούγοντας τον προλαλήσαντα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσα να πω ότι στα περισσότερα συμφωνώ μαζί του. Καταλήγοντας, είπε περίπου «γιατί κλαίτε για την ΕΡΤ;». Μα, δεν κλαίμε για την ΕΡΤ, γι’ αυτό που φεύγει. Ελάτε να συνεργαστούμε να κάνουμε αυτό το οποίο έρχεται, να το στερεώσουμε, να το δομήσουμε αντικειμενικά, αξιοκρατικά, έτσι ώστε να αντέξει στο χρόνο και να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό το οποίο θα δημιουργήσουμε.
Γι’ αυτό σας καλούμε σε διάλογο, σε συνεργασία. Γιατί όλοι παραδεχόμαστε ότι το χθες δεν ήταν ό,τι καλύτερο και δεν περιποιούσε τιμή στη χώρα μας, πόσω μάλλον η κατάσταση με τις συχνές απεργίες, τις διαμαρτυρίες, τα κλειστά κυκλώματα με τα οποία καλούνταν επιλεκτικά κάποιοι Βουλευτές και αποκλείονταν άλλοι. Όλοι τα ξέραμε και δεν έπρεπε να συμβαίνουν στη δημόσια τηλεόραση αυτά.
Η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία στηρίζουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αφενός μιλά για τη βίαιη κατάργηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και από την άλλη, περίπου εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι εμείς παρεμποδίζουμε τη λειτουργία και την τηλεοπτική εκπομπή προγραμμάτων από τη δημόσια τηλεόραση.
Είναι δυνατόν αυτό να το υπογράφει σύμπασα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμείς εμποδίζουμε να εκπέμψει η δημόσια τηλεόραση; Μα, το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο τελεί υπό κατάληψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις δικές σας δυνάμεις. Το κτήριο δεν μπορεί να παραδοθεί στην Κυβέρνηση και δεν παρεμβαίνετε κατευναστικά να πείσετε τους δικούς σας συνδικαλιστές ότι τελείωσε το προηγούμενο καθεστώς. Το κτήριο ανήκει στον ελληνικό λαό. Πρέπει να παραδοθεί.Να συμβάλετε έστω και τώρα και μην έρχεστε και λέτε ότι εμείς εμποδίζουμε τη λειτουργία της τηλεόρασης. Θυμίζει αυτό το οποίο κάνετε τον πατροκτόνο που πήγε στο δικαστήριο και ζητούσε επιείκεια από τους δικαστές, ως ορφανός….
Το αύριο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται με ή χωρίς εσάς. Ελάτε να συνεργαστούμε, έτσι ώστε το αύριο να είναι καλύτερο από το χθες, να δημιουργήσουμε μια αντικειμενική πραγματικά τηλεόραση, μια πλουραλιστική τηλεόραση, μια τηλεόραση που θα μας κάνει όλους υπερήφανους. Γιατί δεν δέχεστε να συνεργαστείτε;
Εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για ό,τι έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εσείς λέτε ότι είναι αντισυνταγματική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι είναι συνταγματική. Μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων ενεργήσαμε, κρινόμαστε και θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.
Για το αύριο όμως εσείς δεν κρίνεστε; Για το χθες δεν κρίνεστε; Είστε άμοιροι ευθυνών στο πολιτικό σύστημα; Είστε από παρθενογένεση; Όλα τα μέλη τα δικά σας δεν έχουν ευθύνη στη Δημοκρατία; Όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές δεν είναι δικά σας κομματικά στελέχη; Δεν έχουν ευθύνη για την πορεία της ΕΡΤ; Μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που έχουν τις δικές τους ευθύνες; Και το παραδεχόμαστε όλοι.
Μίλησε ο κ. Κουρουμπλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας ότι αυτή η παράταξη και οι Βουλευτές δεν τολμούν να θέσουν αυτό το θέμα. Κάνετε μεγάλο λάθος. Και το θέταμε και το θέτουμε και θα το θέσουμε. Το θέμα είναι ανοιχτό. Το πότε θα το ασκήσει η Κυβέρνηση, είναι θέμα πολιτικό.
Δεσμεύτηκε, όμως, η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Αβραμόπουλου, προ ολίγων μηνών, ως εξής: «Αυτό το θέμα για εμάς είναι ανοιχτό. Ετοιμάζουμε το νομικό μας οπλοστάσιο. Και θα το ασκήσουμε στον κατάλληλο χρόνο και με όσο περισσότερη πολιτική και εθνική δύναμη μπορούμε να έχουμε.»
Ελπίζω αύριο, στη συζήτηση για την τηλεόραση, να ακούσουμε ότι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα περιέχει και τη λέξη «εθνική», να υπηρετεί δηλαδή το Έθνος. Το Έθνος υπάρχει. Δεν είναι μόνο η κοινωνία. Δεν είμαστε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Υπάρχει το Έθνος ως συνιστώσα σε αυτό το κράτος, σε αυτή την πολιτεία. Και, πραγματικά, η τηλεόραση πρέπει πρωτίστως να απευθύνεται στο Έθνος και μετά στις επιμέρους κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες όλες πρέπει να εκφραστούν.
Τέλος, όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Γλέζος για μια ακόμη φορά, ότι δεν έχουμε τη δεδηλωμένη, θα ήθελα να πω δυο λόγια:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δεδηλωμένη υπάρχει. Εκφράζεται κάθε μέρα σε αυτή την Αίθουσα. Εκφράστηκε και χθες. Αν την αμφισβητείτε, γιατί δεν καταθέτετε πρόταση μομφής; Δεν το κάνετε, γιατί ξέρετε ότι η δεδηλωμένη υπάρχει. Μην το επικαλείστε απλώς για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Δεν θέλετε το bonus των πενήντα εδρών και λέτε ότι έχουμε κίβδηλη πλειοψηφία με το bonus των πενήντα εδρών; Καταθέστε πρόταση νόμου, προτείνοντας την κατάργησή του. Δεν το κάνετε. Γιατί δεν το κάνετε; Διότι ξέρετε ότι πάλι θα είστε μειοψηφία στον λαό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η Κυβέρνηση τολμά. Ελάτε μαζί μας. Εμείς τολμάμε. Είστε ό,τι πιο συντηρητικό έχει η Ελληνική Βουλή. Κάποτε ήσασταν περήφανοι και αποκαλούσασταν προοδευτικοί. Πρόοδος, όμως, σημαίνει αλλαγές, όχι να μένετε κολλημένοι στο χθες. Όλες οι δυνάμεις οι κολλημένες στο χθες ανήκουν σε εσάς. Το αύριο έρχεται με ή χωρίς εσάς. Ακολουθήστε μας αν θέλετε να είστε χρήσιμοι στον τόπο.