«Η αγροτιά πρέπει να ψηφίσει και να αγωνιστεί για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που είναι προς το συμφέρον της και όχι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλεμπόρους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες να μην αφήσουν κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις να αποτελειώσουν το ξεκλήρισμά τους. Να ψηφίσουν και να παλέψουν για τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας .Για αυτή τη διακυβέρνηση παλεύει και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΚΚΕ και όχι για συγκυβέρνηση με τους εκμεταλλευτές του λαού. Αυτή τη διακυβέρνηση έχει ανάγκη ο λαός και αυτή του αξίζει.» Αυτά τόνισε η Βάσω Μπακάση, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση στο Νεοχώρι.
Επίσης, στην ομιλία της στάθηκε διεξοδικά στις επιπτώσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ στην αγροτική παραγωγή, τονίζοντας πως η διέξοδος βρίσκεται σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τα 2 δισ. ευρώ έφτασε το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο το 2011 και σημείωσε αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2010. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 το έλλειμμα ήταν 1.956.662.429 ευρώ από 1.871.150.865 ευρώ το 2010, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μεγάλο έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο καταδεικνύει για άλλη μια φορά τα εγκληματικά αποτελέσματα των επιλογών της άρχουσας τάξης σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας. Έχοντας αποκλειστικό στόχο να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, μέσα από τη συνεργασία της με την πλουτοκρατία της Δυτικής Ευρώπης, υιοθέτησε ρυθμίσεις και πολιτικές που μετέτρεψαν τη χώρα από χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων σε μεγάλο εισαγωγέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΟΚ, της πολιτικής της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που οδήγησαν στην υποκατάσταση της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων από εισαγόμενα και στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης και του μνημονίου.
Πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, το 1981, το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων ήταν θετικό. Η ιδιαίτερα εύφορη γη επέτρεπε, ακόμα και με τις δυνατότητες εκείνης της εποχής, όχι μόνο να καλύπτονται οι ανάγκες σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά γίνονταν και μαζικές εξαγωγές. Το 1980, για παράδειγμα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ήταν 9 δισ. δραχμές περισσότερες από τις εισαγωγές. Πέρσι το έλλειμμα έφτασε τα 1,956 δισ. ευρώ. Και, βεβαίως, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος είναι με τις χώρες της ΕΕ!
Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 2011 το έλλειμμα αυξήθηκε σημαντικά σε προϊόντα όπως η ζάχαρη και τα δημητριακά, ως αποτέλεσμα της ολέθριας πολιτικής της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν. Οι δύο αυτές καλλιέργειες συρρικνώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στον κωδικό ζάχαρη και παρασκευάσματα – μέλι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 53,9%. Στον κωδικό δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών η αύξηση του ελλείμματος έφτασε το 37,5%. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα κτηνοτροφικά προϊόντα, όπου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το έλλειμμα το 2011 για τα κρέατα, τα παρασκευάσματα κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μειωμένο όμως ήταν και το πλεόνασμα που παρουσιάζουν είδη όπως το λάδι (μείωση 22,2%) και τα φρούτα – λαχανικά (μείωση 4,1%).
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι, ενώ η χώρα διαθέτει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξει την πρωτογενή της παραγωγή ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού με προϊόντα ποιότητας, η υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής θα συνεχιστεί, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να δουν χαΐρι μέσα στην ΕΕ. Η ευρω-πολιτική οδηγεί την αγροτική παραγωγή στη συρρίκνωση και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, ενώ τη γη τους θα τη συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες – καπιταλιστές. Η χώρα όμως μπορεί να αναπτύξει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της. Μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Αλλά αυτά δεν μπορεί να γίνουν με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, με τους νόμους του κέρδους, με καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων. Όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ, η πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, από τις κυβερνήσεις τους, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη και να σαπίζει στις αποθήκες, ενώ ταυτόχρονα θα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις εκλογές. Οι αγρότες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όλα τα τελευταία χρόνια μόνο οι κομμουνιστές στάθηκαν στο πλευρό τους και στήριξαν τους αγώνες ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, ξέρουν πολύ καλά ότι το αποκούμπι τους και την επόμενη μέρα θα είναι το ΚΚΕ. Γι’ αυτό, όσο πιο ισχυρό βγει από τις κάλπες, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά θα μπορέσει να σταθεί στο πλευρό τους.»
Βάσω Μπακάση,
υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ