Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Τρικάλων με ώρα έναρξης 11:00 π.μ.. μια σειρά από δραστηριότητες με θέμα «Παίζω, Χορεύω και Ζωγραφίζω ένα τεράστιο χαρταετό» περιμένουν όλα τα παιδιά να έλθουν και να πάρουν μέρος δωρεάν ζωντανεύοντας το αποκριάτικο πνεύμα.
Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα, το Δημοτικό Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου και το Εργαστήρι Ζωγραφικής συμπράττουν στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνει η Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11.00 από το Δημοτικό Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου και τους εμψυχωτές του Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη, Αρτέμης Αρκουμάνης, Γωγώ Κατσιανάκου. Θα αναπτύξουν ένα θεατρικό παιχνίδι με αφορμή τη γιορτή και τα έθιμα των Απόκρεων.
Παράλληλα θα στηθεί ένας γιγάντιος χαρταετός που θα ζωντανέψει από την παιδική φαντασία Τέμπερες και πινέλα στη διάθεση των παιδιών. Με την καθοδήγηση των εμψυχωτριών-καθηγητριών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Αθηνάς Αναγνωστοπούλου και Ελένης Τσιτσιλή τα παιδιά θα αφήσουν το δικό τους καρναβαλικό αποτύπωμα.
Τέλος στις 12.00 τη σκυτάλη θα πάρει το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα με παραδοσιακό πρόγραμμα σε επιμέλεια του Σταύρου Σούλιου. Οι μικροί χορευτές θα μετατρέψουν το χώρο σε ένα μεγάλο χοροστάσι καλώντας όλα τα παιδιά που θα παρευρίσκονται να φτιάξουν μια μεγάλη παρέα για να παρουσιάσουν γνωστά έθιμα, χορούς και μιμιτικά τραγούδια της ελληνικής αποκριάς. Επίσης θα πλέξουν το πασίγνωστο ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εκδήλωση.
Χορηγοί εκδήλωσης:
«Ιωάννης Κ. Λιάπης» καθαριστικά
«Junior Toys» Βασίλειος Κ. Μπαμπανάρας Κατάστημα Παιχνιδιών
«Βιβλιοπωλείο Βασιλική Παπαγιάννη»
Χρήστος Γελαδάρης Ξυλεία – Δομικά υλικά
Το γαϊτανάκι το πιο γνωστό έθιμο της αποκριάς δεν λείπει σχεδόν από καμία περιοχή της Ελλάδας. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝΕ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ Σκωπτικό τραγούδι της Αποκριάς
Παντρεύουνε τον κάβουρα, ωωω
και του δίνουν τη χελώνα
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Κάλεσαν και τον πόντικα, ωωω
τα συμβόλαια να γράψει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν το σκατζόχοιρο, ωωω
λεν τα στέφανα ν’ αλλάξει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν και το τζίτζικα, ωωω
για να παίξει το βιολί του
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν και το γάιδαρο, ωωω
για να πάει να τραγουδήσει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν και το μέρμηγκα, ωωω
τα προικιά να κουβαλήσει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν και την αλεπού, ωωω
λεν τις κότες να μαγίσει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα
Καλέσαν και το βάτραχο, ωωω
το νερό να κουβαλήσει
ντράγκα ντρούγκα τα `ργανα
ώρε τα `ργανα