Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κ. Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πριν από την επιλογή του γι’ αυτή τη θέση εργαζόταν στην εταιρεία ως απλός διευθυντής. «Στις 11 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρείχε η θέση του, πέτυχε την έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο της οργανικής του αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό του διευθυντή δραστηριότητας (γενικού διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)». Λίγες ημέρες αργότερα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κ. Σκρέκας, ο κ. Νίκας παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, «με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική θέση να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούτο κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στις 258.000 ευρώ».
Το «χρυσό» εφάπαξ του «εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο Βουλευτής Τρικάλων μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: «Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από… πιθανό «bail in. Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας. Επιπλέον το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη». Όπως σημειώνει ο κ. Κ. Σκρέκας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Ο κ. Κ. Σκρέκας θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».
Αναλυτικά η ερώτηση:
Ποιος πληρώνει για το χρυσό εφάπαξ του κομματικού εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μα φυσικά οι καταναλωτές. Και αυτό διότι λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10.000.000 (10 εκατομμύριων) ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζόμενων στο Διαχειριστή από πιθανό «bail in», μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.