Απάντηση Λοβέρδου σε Βλαχογιάννη για τις μετεγγραφές φοιτητών


Την απάντηση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα ΛΟΒΕΡΔΟΥ, έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ σε Ερώτηση με θέμα“Μεταγραφές και για τους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών”. Η Ερώτηση, κατετέθη στις 30-6-14 και υπογράφεται από 16 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ.

          Αφορά όσους εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας, πριν το 2013, ανήκουν σε ειδική κατηγορία (πχ παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων) και επιθυμούν τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια.

          Σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν 4264/2014, που ισχύει σήμερα, η εν λόγω δυνατότητα δίνεται μόνο στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 κι έπειτα.

          Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, επισημαίνοντας πως πολλά παιδιά πολύτεκνων και τριτέκνων οικογενειών, αλλά και οικογενειών που ανήκουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, τη στιγμή κατά την οποία οι γονείς τους δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση αυτή, ενώ άλλα παιδιά απλώς έχουν εγγραφεί και αδυνατούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους,

 

ζητά από τον Υπουργό την επέκταση της ρύθμισης για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών και στους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών.

 

          Παραθέτουμε την Ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

           

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο Ανδρέα

 

Θέμα: “Μεταγραφή και για τους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών”

 

Αθήνα 30-6-2014

Κύριε Υπουργέ,

 

Στο άρθρο 53 του ν 4264/2014 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΑΕΙ, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Η ρύθμιση αυτή ήρθε να διορθώσει το προηγούμενο καθεστώς, καθώς πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους. Όμως, η ρύθμιση αντί να διορθώνει την αδικία, την εντείνει, αφού αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.

Δυστυχώς δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση και οι εισακτέοι των προηγούμενων ετών και οι οικογένειες τους.

Αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και οικογενειών που ανήκουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες να φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, τη στιγμή κατά την οποία οι γονείς τους δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση αυτή, ενώ άλλα παιδιά απλώς να έχουν εγγραφεί και να αδυνατούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Προτίθεστε να επεκτείνετε τη ρύθμιση για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών και στους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

           


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 600/30-6-2014, που κατέθεσαν οι ανωτέρω κ.κ. Βουλευτές σχετικά με τη μεταφορά θέσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 53 του Ν.4264/2014, ορίζεται ότι:
«1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης που είναι: α) πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1, του  ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ 1 του άρθρου 6 του ν.3454/2006, καθώς και  τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων, β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα και γ) επιτυχόντες: γ.α.) με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α’195),εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, γ.β.) ορφανοί από τον ένα ή και τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισμένα τέκνα, γ.γ.) με γονείς τέκνα, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, γ.δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α’ 120),  γ.ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος, δικαιούνται μεταφοράτης θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο καιΤ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε Τ.Ε.Ι..
2.    Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής.
3. Οι δικαιούχοι υποδοχής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Τμήμα υποδοχής.

4. Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά θέσης εισαγωγής καθώς και  κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρουκαθορίζεταιμε απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των ΑΕΙ, καθορίζεται με απόφαση του
Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών.
6. Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.
7. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 5η Μαίου 2014»
Επίσης, στο άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 (ΦΕΚ 147/τ.Α’) με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ορίζονται τα εξής:

«1. Επιπλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 53 του ν.4264/2014, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον, κατά το έτος 2013, το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσόν των εννέα χιλιάδων ευρώ κατά κεφαλή.
2.    Η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και
Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνο σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10% ) του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.
3.   Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ένα (1) αντίστοιχο τμήμα ή Σχολή Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ……..»

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Δημ. Σιούφα για το εμπόριο
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια Σινάνη στους επιτυχόντες μαθητές