Ανεργία, φτώχια, ανασφάλεια…


 Μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ανασφάλιστη μαύρη εργασία. Μείωση των συντάξεων. Κλείσιμο καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Ανασφάλεια για ένα αβέβαιο μέλλον. Νέοι πτυχιούχοι που αναζητούν διέξοδο στη μετανάστευση. Φτώχια και εξαθλίωση. Κατάρρευση του εισοδήματος.

 Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν τους ρόλους που μας επιφύλαξε η κυβέρνηση στο σκηνικό της κρίσης που περίτεχνα έστησε το τελευταίο χρόνο με συνεργάτες την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα παπαγαλάκια των δελτίων ειδήσεων.

Αυτό το έργο δεν μπορούμε πλέον να το παρακολουθούμε απαθείς από τους καναπέδες μας ως ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κάπου αλλού. Το έργο αυτό έχει ως πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους και αφορά τις ζωές μας.

Οι απολύσεις και η αύξηση της ανεργίας αγγίζουν το νομό και τη πόλη μας. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα επιχειρήσεων που έκλεισαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο (Τσιανατέλης, Ιακωβάκης με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιχείρηση Ζιώγα με πάνω από εκατό εργαζόμενους στο δρόμο). Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μιλούν από μόνα τους, από 3000 που ήταν οι άνεργοι στο νομό τον προηγούμενο Απρίλιο τώρα έφτασε στους 10000.

Η ανεργία στο νομό μας και ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες αγγίζει το 40%. Η χώρα μας ακόμη και πριν την κρίση είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες πανευρωπαϊκά.

Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους διαχέεται μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Σε αυτό το νέο σκηνικό οι συνδυασμοί εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι εκλεκτοί τους Ταμήλος και Λάππας, απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Οι ίδιοι άνθρωποι, στις ίδιες θέσεις τάζουν, υπόσχονται, διαιωνίζουν το πελατειακό αίσχος.

Απέναντι σε όλα αυτά, το «φυσάει κόντρα» θα παλέψει:

  • για την απαλλαγή των ανέργων από τα Δημοτικά Τέλη και την παροχή όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών εντελώς δωρεάν
  • για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Δήμου. Το πλεονάζον προσωπικό, αν υπάρχει, να αξιοποιηθεί ανάλογα με τα προσόντα ή και με ταχύρυθμη επαγγελματική κατάρτιση σε τομείς που ο Δήμος έχει ανάγκη
  • οι προσλήψεις σε τομείς που ο Δήμος έχει ανάγκη να γίνονται με κριτήριο το χρόνο ανεργίας και την οικονομική κατάσταση των ανέργων όπου αυτό επιτρέπεται από τον ΑΣΕΠ
  • Μείωση των ωρών εργασίας, αύξηση των αποδοχών, να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία και μόνο δουλειά. Δουλειά για όλους με ίδια σταθερή εργασιακή σχέση. Απαγόρευση της απόλυσης. Εγγυημένος βασικός μισθός για όλους τους εργαζόμενους. Ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες.

Όσοι είμαστε στο «φυσάει κόντρα» πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να πιστέψουν ότι μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν.

 

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία του Κώστα Μαράβα
Επόμενο άρθρο Λαοθάλασσα στην ομιλία Ταμήλου