Ειδήσεις

Ακάλυπτες οι οικογένειες παιδιών με βαριά αναπηρία από το ακατάσχετο


Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, εκφράζει την αγανάκτησή της, για την ταλαιπωρία πλείστων οικογενειών παιδιών με αναπηρία, που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική καταγγελία από γονέα του νομού Καρδίτσας, ανέκυψε το ζήτημα περί του ακατάσχετου λογαριασμού σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Α υποπαρ. 4, του άρθρου 3, του Ν.4254 και της εγκυκλίου ΠΟΛ 1109/2014, παρ. 4.

Αναλυτικότερα, παρότι ο νομοθέτης, ορθώς προβλέπει ιδιαίτερη προστασία για το ακατάσχετο ενός και μόνο λογαριασμού, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεων τραπεζικού λογαριασμού παιδιών με βαριές αναπηρίες, που εμπίπτουν στο καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαστικά αναγράφεται ως συνδικαιούχος ένας εκ των δύο γονέων,  λόγω της αδυναμίας αυτοεκπροσώπισης του παιδιού και προκειμένου τα ποσά των επιδομάτων να χρησιμοποιούνται προς όφελος του παιδιού.

Η αβλεψία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φρόντισαν να συμπεριλάβουν την εξαίρεση των ως άνω περιπτώσεων, λόγω του αναγκαστικού χαρακτήρα, ο οποίος άμεσα συνδέεται με το καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης και της βαριάς αναπηρίας του παιδιού – δικαιούχου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όσο και ως προς την κάλυψη των ζητημάτων υγείας του παιδιού, καθώς τα εν λόγω επιδόματα δίδονται για την κάλυψη κοστών που αφορούν την υγεία και την αναπηρία των δικαιούχων.

Ως εκ τούτου, καθίσταται άμεση ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου, προκειμένου, το μεν πρώτον, να διορθωθεί η άδικη μεταχείριση των παιδιών με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών αυτών, το δεύτερον δε, να δοθεί λύση σε ανελαστικά οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με βαριά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά – δικαιούχοι των επιδομάτων.

 

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Ράλλης Τσιουλάκης

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου
Επόμενο άρθρο Κιν/γραφική Λέσχη Τρικάλων: Μνήμες εφηβείας, σταλάγματα σχέσεων μητέρας - παιδιών