Όταν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λίγο πριν την επανάσταση του 1821 ζητούσε σχολεία ο κόσμος πεινούσε περισσότερο ή λιγότερο από σήμερα; Με ρώτησε κάποιος, ”Εάν η Εκκλησία σήμερα σ’ όλη την επικράτεια τάιζε λιγότερους ανθρώπους και έκανε περισσότερα σχολεία που θα δίδασκαν αγιότητα και Χριστό μήπως ο κόσμος επαναστατούσε και έβαζε στην εξουσία πιο σωστούς πολιτικούς όπως ο Καποδίστριας;”
Μήπως σήμερα είμαστε πνευματικά σκλαβωμένοι στον πολιτισμό της Δύσης και τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και χρειάζεται κάποιο σχολείο για να εκπαιδεύσει πολίτες με την Ανατολική Ελληνορθόδοξη παράδοση;
Δόξα τω Θεώ κάποιες Μητροπόλεις και κάποιες ενορίες με μεγάλο πληθυσμό στην Αθήνα άρχισαν να ιδρύουν Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.
Δεν είναι αυτό δύσκολο στην εποχή μας λόγω της οικονομικής κρίσης θα ρωτούσε κάποιος;
Όχι θα απαντούσαμε εάν πρώτον, η εκκλησία εκμεταλλευτεί σωστά την κινητή και ακίνητη περιουσία της. Δεύτερον, αν τα μοναστήρια και τα μεγάλα προσκυνήματα βοηθήσουν τους Επισκόπους και τους ιερείς που θα αναλάβουν τέτοια πρωτοβουλία. Τρίτον, αν πολλοί από τους ευκατάστατους χριστιανούς εκπαιδευτικούς προσφέρουν εθελοντική εργασία. Τέταρτον, αν οι μαθητές που έχουν την οικονομική δυνατότητα προσφέρουν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα, όπως δίνουν εκατό ευρώ για τα Αγγλικά τους ή πενήντα ευρώ για το γυμναστήριο που μαθαίνουν χορούς.
Οι μαθητές που θα βγουν από αυτά τα σχολεία θα είναι οι αυριανοί σωστοί ιερείς και πολιτικοί οι οποίοι θα αγαπούν την πατρίδα τους. Οι περισσότεροι απ’ τους σημερινούς πολιτικούς σπούδασαν στο εξωτερικό γι’ αυτό έγιναν «γενίτσαροι» για τον φτωχό λαό της πατρίδας μας και υποστηρικτές ξένων συμφερόντων.
Οι ιερείς ας γίνουμε πιο εργατικοί. Μπορούμε με τους ενορίτες μας να εκμεταλλευτούμε την ακίνητη περιουσία της ενορίας μας. Αν π.χ. δεν νοικιάζουμε τα κτήματα της εκκλησίας μας διότι αποκομίζουμε ένα μικρό χρηματικό ποσό αλλά φυτεύσουμε σ’ αυτά έναν ελαιώνα, τότε θα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους φτωχούς συνανθρώπους μας και να εξοικονομήσουμε και ένα χρηματικό ποσό που θα βοηθήσει τη Μητρόπολή μας να ξεκινήσει ένα ιδιωτικό σχολείο.
Η Δωρόθεος σχολή στην πόλη μας ήταν ένα σχολείο που έγινε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Εάν γίνει μια αρχή σίγουρα θα βρεθούν πολλοί χορηγοί όπως γίνεται πάντα στην ιστορία του Ελληνικού έθνους. Το ελληνικό φιλότιμο δεν πεθαίνει ποτέ και είναι αυτό που θα μας βγάλει τόσο από την πνευματική όσο κι από την οικονομική κρίση.
π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου- Μουσικού