Το αίτημά τους για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σίτισης και μεταφοράς των μαθητών από το Δήμο Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, διατύπωσαν χθες το πρωί τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στη διάρκεια της συνάντησής τους με το δήμαρχο Χρήστο Λάππα.
Οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου ενστερνίζονται και υιοθετούν την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων η οποία προβλέπει την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της σίτισης και μεταφοράς των μαθητών από το Δήμο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με κονδύλια απευθείας από το υπουργείο Παιδείας μέσα από εθνικούς και διυπουργικούς δημόσιους φορείς, όπως άλλωστε επισημαίνουν σε σχετικό ψήφισμά τους.
Ενστάσεις από το δήμαρχο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων στο αίτημα του τοπικού συλλόγου γονέων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων εξέφρασε τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες “πρώτον γιατί συγκρούεται με την αρχή της επικουρικότητας που όσο πιο κοντά είναι κάποιος στο πρόβλημα τόσο πιο εύκολα το λύνει και δεύτερον ότι ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει καλύτερα στη μεταφορά των μαθητών”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους γονείς δήλωσε ότι είναι εντελώς λαθεμένη η άποψη που έχουν για το θέμα.
Το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έχει ως εξής:
«Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και το πέρασμα αρμοδιοτήτων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων στους Δήμους, πιστεύουμε πως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δυσλειτουργία για τα Μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία:
1.Τα Μουσικά σχολεία είναι σχολεία διαδημοτικά τα οποία ιδρύθηκαν με σκοπό να υπάρχει ένα σχολείο σε κάθε νομαρχιακό διαμέρισμα έτσι ώστε να συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών και να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από δυο σκέλη
Α) Το ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας κοινό για όλα τα σχολεία της χώρας.
Β)Το πρόγραμμα μαθημάτων μουσικής παιδείας ενιαίο για όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας που επιμελείται η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπ. Παιδείας. Με σκοπό την πληρέστερη γνώση της μουσικής (κλασικής και παραδοσιακής ).
2.Απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία τους είναι η μεταφορά και η σίτιση για τις οποίες μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα ανήκε στη Νομαρχία. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη αυτή περνάει στους Δήμους δημιουργώντας προβλήματα για τους παρακάτω λόγους.
Α) Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονταν κάθε χρόνο το Μάρτη με κονδύλι από το Υπ. Εσωτερικών το οποίο δεν ήταν αρκετό και το συμπλήρωνε η Νομαρχία.
Β) Η εφαρμογή του διαγωνισμού ξεκινούσε την 1 – 1 του επόμενου έτους . Για τη φετινή χρονιά δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και αν μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος.
Γ) Λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών φοβόμαστε ότι ακόμα κι αν γινόταν σήμερα οι διαγωνισμοί θα μείνει ακάλυπτη η περίοδος από Σεπτέμβρη έως το Δεκέμβρη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Γι αυτούς τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να υπάρχει Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς.
Εμείς οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, το 15μελές Δ.Σ. των μαθητών και ο Σύλλογος των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου ομόφωνα υιοθετούμε την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων ώστε, για ότι αφορά την σίτιση και την μεταφορά των μαθητών, να περάσουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας με κονδύλια απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τους Εθνικούς διυπουργικούς Δημόσιους φορείς».