Ήπιες Κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας


Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η ανάγκη εισόδου κατοικιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην αγορά, πάρα τις υπερκαταναλωτικές τάσεις και την αλόγιστη εκμετάλλευση φυσικών πόρων που επέφεραν τα παλαιότερα αναπτυξιακά μοντέλα. H βιώσιμη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας αποτελούν πλέον αναπόσπαστες παραμέτρους των στρατηγικών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υιοθετούνται από τις τοπικές κοινωνίες.

Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελληνική περιφέρεια, σε μία προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος και της δημιουργίας κατασκευών φιλικών προς το περιβάλλον. Απόδειξη αποτελεί η διεξαγωγή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του διεθνούς συνεδρίου “Energy in Buildings 2013″ που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα της ASHRAE σε συνεργασία με το ΤΕΕ, όπου παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με το κτίριο, την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες (9 Νοεμβρίου 2013), όπως και η εκπαιδευτική επίσκεψη σε κτίριο του Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων (10 Νοεμβρίου 2013) στο πλαίσιο του προγράμματος AIDA, ως επιτυχημένου παραδείγματος για την υλοποίηση σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτιρίων σε Δήμους.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο έργο MILD HOME (ΗΠΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος South East Europe (Νοτιοανατολική Ευρώπη), σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Το έργο MILD HOME εστιάζει στη διερεύνηση των παραμέτρων δημιουργίας «ήπιων» κατοικιών για τους πολίτες που θα συνδυάζουν μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, μικρή κατανάλωση ενέργειας, σχεδόν μηδενικές εκπομπές ενέργειας, χαμηλό κόστος κατασκευής/ αγοράς/ ενοικίασης και προσιτές λειτουργικές δαπάνες. Ως ιδανική ζώνη για την κατασκευή ήπιων κατοικιών και τη δημιουργία Οικολογικού Χωριού προτάθηκε η τοποθεσία Μεζούρλο της πόλης της Λάρισας σε έκταση 30 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εξοικονόμηση στον τομέα της ενέργειας και την ανάπτυξη καινοτόμων κατασκευαστικών πρακτικών.

Στη μέχρι σήμερα πορεία του έργου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρώσει σειρά ενεργειών, όπως η διερεύνηση των τοπικών αναγκών και των τάσεων της Θεσσαλικής αγοράς, η ανάλυση των τοπικών δεικτών απόδοσης της Ήπιας Κατοικίας σύμφωνα με το εύρος τιμών που αναμένονται από την τοπική αγορά, η εκπόνηση κατασκευαστικού μοντέλου για την Ήπια Κατοικία με τεχνικές και σχεδιαστικές προδιαγραφές, συμβατού με το μοντέλο του Οικολογικού Χωριού, και με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μία βιοκλιματική κατοικία με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και αρχιτεκτονική αισθητική που εξοικονομεί ενέργεια και εξασφαλίζει στο χρήστη της άριστες συνθήκες διαβίωσης.

Επόμενο άμεσο βήμα του έργου είναι η δημοσίευση διαγωνισμού για τους φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό την ανάπτυξη του προκαταρκτικού μοντέλου της Ήπιας Κατοικίας και του Οικολογικού Χωριού, στο πλαίσιο του οποίου θα βραβευθούν τα τρία βέλτιστα προτεινόμενα σχέδια.

Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Το ΚΑΠΗ Πηγής κόβει την πίτα του
Επόμενο άρθρο Προσφορά στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο του Δήμου Τρικκαίων