Μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ) για υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων στην 3η προκήρυξη του τοπικού προγράμματος LEADER.
Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν σε τομείς, όπως η μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, μεταποιημένα είδη διατροφής, τουριστικές επενδύσεις και η υποστήριξη των μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ) ανακοίνωσε την 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER με τίτλο: «Σύγκλιση της Τρικαλινής Υπαίθρου» του Άξονα 4. «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Στόχοι του τοπικού προγράμματος LEADER είναι η διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Η προκήρυξη αυτή είναι ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 2.812.874,76 ευρώ (με επιχορήγηση 1.870.012,25 ευρώ) και μέσω των δράσεων της μπορούν να χρηματοδοτηθούν με επιδότηση έως και 50% του κόστους της επένδυσης μεταξύ άλλων σχέδια (ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή/και εκσυγχρονισμοί υφισταμένων) στους ακόλουθους τομείς:
α) μονάδες μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων (κρέας, γάλα, αυγά, οίνος, δημητριακά, άνθη, οπωροκηπευτικά, μέλι, αρωματικά φυτά και βότανα, κ.α.),
β) επιχειρήσεις αναψυχής και ανάπτυξης του τουρισμού (τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, μονάδες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σχέδια τουριστικής προβολής της περιοχής, κ.α.),
γ) μικρές βιοτεχνικές μονάδες (βιοτεχνία, οικοτεχνία, χειροτεχνία, κλπ.),
δ) επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση (φούρνοι και επιχειρήσεις αρτοσκευασμάτων, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων, εργαστήρια ζυμαρικών, κ.α)
ε) Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, (μικρά παντοπωλεία, μαγαζιά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και ποτών, κ.α.)