Έμμεσες απαντήσεις για το ΤΕΙ


 Μπορεί να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τρικκαίων αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν και γράφηκαν τον τελευταίο καιρό για την απομάκρυνση των δυο τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στην πόλη μας, ωστόσο τελικά κατέληξε σε έντονες λογομαχίες και φραστικά επεισόδια μεταξύ των παριστάμενων. Πάντως το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι οι φορείς του νομού θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον των δυο τμημάτων στην πόλη.

 Πρωταγωνιστές ωστόσο στο επεισόδιο ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας Γιάννης Κόκκορας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, όταν ο τελευταίος κατήγγειλε δημόσια τον κ. Κόκκορα για την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του, όπως είπε, ώστε αφενός μεν να αρνηθεί να παράσχει στον ίδιο έγγραφα που του ζήτησε, αφετέρου δε να μην απαντήσει επί της ουσίας για το αν τελικά υπάρχει πρόθεση απομάκρυνσης των τμημάτων από τα Τρίκαλα. Στο θέμα παρενέβη τόσο η βουλευτής Σούλα Μερεντίτη, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Βαβύλης με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και τελικώς η σύσκεψη να λήξει άδοξα.

Οι τοποθετήσεις
Τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των τμημάτων ΤΕΙ στα Τρίκαλα ανέλυσε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Κόκκορας εστιάζοντας κυρίως στο κτιριακό, στην εξεύρεση εκπαιδευτικού καθώς και διοικητικού προσωπικού. Άμεσα δεν έχουμε κτιριακό πρόβλημα, αλλά στο μέλλον θα υπάρξει σχολίασε, ενώ δήλωσε ότι εξαρχής το Συμβούλιο του ΤΕΙ ήταν αντίθετο με την ίδρυση του 2ου τμήματος .

Μιλώντας για τους διορισμούς του εκπαιδευτικού προσωπικού τόνισε ότι υπήρξαν κατά καιρούς προκηρύξεις οι οποίος κηρύσσονταν άγονες, ενώ ούτε το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στις προθέσεις του το διορισμό εκπαιδευτικών για το άμεσο μέλλον. Αναφορικά με τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού, δήλωσε ότι είχαν δοθεί 12 από την προηγούμενη Κυβέρνηση οι οποίες δεν τελεσφόρησαν λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2009. Ακολούθως ανέφερε ότι για να λειτουργήσουν τα δυο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον 6 υπάλληλοι, ενώ το ΤΕΙ Λάρισας, πρόσθεσε, ότι υπέβαλλε σχετική πρόταση προς το υπουργείο για να προσλάβει εκείνο προσωπικό, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Λύση η δωρεά Παντελιδάκη
Από την πλευρά του ο απερχόμενος δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος πρότεινε ως λύση στέγασης για τα δυο τμήματα την αξιοποίηση της δωρεάς Παντελιδάκη στην περιοχή της παλιάς Ζωαγοράς, όπου είναι δυνατό να κατασκευαστούν κτίρια για τη φιλοξενία των τμημάτων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ταμήλος.

Να διεκδικήσουμε κι άλλο τμήμα
Την άποψη ότι η αυτονόμηση των τμημάτων, η οικονομική τους αυτοτέλεια καθώς και οι υποδομές είναι τα τρία κύρια πράγματα που πρέπει να γίνουν, εξέφρασε ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης. Παράλληλα έριξε στο τραπέζι την πρόταση της διεκδίκησης ενός ακόμη τμήματος, ώστε να δημιουργηθεί έτσι σχολή στα Τρίκαλα και στο μέλλον να μην αντιμετωπίζονται προβλήματα με την παραμονή ή όχι των τμημάτων.

“Φούσκες τμήματα στο πουθενά”
Η παραπάνω άποψη ανήκε στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη η οποία απευθυνόμενη προς τον κ. Κόκκορα ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του ΤΕΙ από την αρχή όταν δέχθηκαν τη δημιουργία των τμημάτων στα Τρίκαλα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. “Κοροϊδέψατε την τοπική κοινωνία” δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σχετικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ δήλωσε ότι το Συμβούλιο του ιδρύματος ήταν αρνητικό για το νέο τμήμα καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη οργάνωση και προετοιμασία.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση από τον κ. Κόκκορα αν το ΤΕΙ θα φύγει ή όχι από τα Τρίκαλα” ήταν η άποψη του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κόκκορα ότι εφόσον λυθούν τα άμεσα προβλήματα τότε δεν θα υφίσταται θέμα απομάκρυνσης των τμημάτων από την πόλη.

“Αναζητούμε υποδομές”
Εκείνο που αναζητούμε πλέον είναι οι υποδομές και το διοικητικό προσωπικό.
“Όσον αφορά στις υποδομές, υπήρξε πρόταση και τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Όσον
αφορά επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, υπάρχει η δυνατότητα αποσπάσεων, μετατάξεων άρα και εκεί δεν προκύπτει πρόβλημα. Αφού έχουμε αυτά τα ενδεχόμενα και αυτές τις δυνατότητες, να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βοηθήσουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας”. Ήταν η άποψη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Χάϊδου.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις περιφερειακές σχολές και σ’ αυτή την κατηγορία, υπάγεται η δική μας περίπτωση. Υπό αυτή την έννοια το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση και στους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Χατζηγάκης. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό κατά συνέπεια θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να υπάρξουν εξαιρέσεις για τις δικές μας περιπτώσεις. Αδικείται το ίδιο το θέμα όταν το χαρακτηρίζουμε τοπικό, όπως είπε.
“Θα βρούμε μπροστά μας τον Καλλικράτη στην εκπαίδευση και πρώτα απ’ όλα θα αξιολογηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό.

 Με μαθηματική ακρίβεια από τις πρώτες σχολές που θα κοπούν θα είναι οι δικές μας”, ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Λέγκα. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι είναι να ενισχύσουμε τα Τμήματα και να κάνουμε Σχολή για να αποκτήσουν βιωσιμότητα. Τα υπόλοιπα, κτίριο, διοικητικό προσωπικό λύνονται με μια τεχνική σύσκεψη και να λυθούν εντός μιας εβδομάδας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό χρειάζεται άμεσα λύση, αλλά χρειάζεται χρόνος, δήλωσε.

“Όλοι μας διαφωνούμε με την υφιστάμενη κατάσταση. Δε συγκινεί η ιδέα σε κάθε πόλη να υπάρχει ξεχωριστή σχολή. Θα προτιμούσα ένα Πολυτεχνείο στο Βόλο, ένα Πανεπιστήμιο στη Λάρισα και ένα ΤΕΙ στα Τρίκαλα ή την Καρδίτσα”. Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη. Ο ίδιος ανέφερε πως για το διοικητικό προσωπικό, θα έπρεπε να υπάρχει μια μελέτη, ένας μπούσουλας, για να μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση και να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο Παιδείας. Εκπαιδευτικό δυναμικό υπάρχει σε όλη την χώρα. Παράλληλα ζήτησε τη βοήθεια δημοτικής και νομαρχιακής αρχής για να γίνει ανίχνευση του χώρου. Υπάρχει δυνατότητα να εγκατασταθούν σε υπάρχοντα τμήματα.

Δημόσια δέσμευση για παραμονή των τμημάτων
Τη δημόσια δέσμευση του κ. Κόκκορα για την παραμονή των τμημάτων στα Τρίκαλα ζήτησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Βαγγέλης Αγγελάκης ο οποίος παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Τρικάλων καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου.

“Το πρόβλημα θα λυθεί πολύ σύντομα”
Ήταν η φράση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΤΕΙ δήλωσε: “Αν οι προθέσεις σας είναι πραγματικές μπορούμε να το λύσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν έχω πειστεί γι’ αυτό. Ούτε αποκηρύξατε την εισήγηση Υψηλάντη γιατί υπεκφύγατε με διπλωματικότητα. Βιάζεται να προλάβει τον Καλλικράτη η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας. Έτσι συνδέεται η ταχύτητα σας να πάρετε το ΤΕΙ στη Λάρισα, υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί ΤΕΙ στα Τρίκαλα και είναι κάτι που δεν το θέλετε, αλλά δεν ξέρω το λόγο”. Ωστόσο φάνηκε βέβαιος για την επίλυση του προβλήματος δηλώνοντας “θα λύσουμε σύντομα το πρόβλημα για το διοικητικό προσωπικό
οι υποδομές στα Τρίκαλα μπορούν να αποδειχθούν καλύτερες από αυτές στη Λάρισα. Αν συζητηθεί ο Καλλικράτης στην παιδεία θα έχουμε επιχειρήματα.

Σε δυο μήνες θα πρέπει να υπάρχουν εργαστήρια, τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων Λάμπρος Σδρόλιας ο οποίος χαρακτήρισε ως “θύματα της υπόθεσης” τον ίδιο, τον πρόεδρο του ιδρύματος καθώς και τους σπουδαστές. “Τα βάλατε με τον πρόεδρο. Σας το λέω ότι ένας από τους ανθρώπους που δεν ήθελαν με τίποτα να μεταφερθεί το ΤΕΙ στη Λάρισα. Στο συμβούλιο 3 από τους 11 είπαν ότι είναι καλύτερο να μεταφερθεί, οι υπόλοιποι 8 διαφώνησαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σδρόλιας.

Υπάρχουν άριστες κτιριακές και διδακτικές υποδομές στα δυο τμήματά μας δήλωσε η εκπρόσωπος των σπουδαστών Μαρίνα Γεωργάκη , η οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσει “εδώ και τώρα το θέμα με το αν θα μείνει ή θα φύγει το ΤΕΙ”. Παράλληλα κατηγόρησε τη διοίκηση του ΤΕΙ ότι δεν επισκέφθηκαν ποτέ τα τμήματα στα Τρίκαλα, ενώ ζήτησε να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όσοι θεωρούν το ΤΕΙ “ως μαγαζάκι τους”.

Δέσμευση για τη διατήρηση των τμημάτων στα Τρίκαλα ζήτησε και ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Τσιάρας. Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Βαβύλης ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι κενές θέσεις και με ποιες προϋποθέσεις. “Απευθύνομαι στους βουλευτές και μου έρχεται στο μυαλό γιατί δεν βγαίνει η θέση που θέλει η Διοίκηση. Δεν θεωρώ ότι δεν είναι στο διαδίκτυο ή αναρτημένη και να αρνούνται στους βουλευτές. Πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο σε αυτούς που είναι καθηγητές πανεπιστημίου”. “Πάντως Δεν είναι το μαγαζάκι μας, όπως είναι του κ. Κόκκορα το μαγαζάκι σας το ΤΕΙ Λάρισας” ανέφερε.

Λύση από το Δημοτικό Συμβούλιο
Την άποψη ότι τη λύση μπορεί να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων εξέφρασε ο κ. Ταμήλος. “μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα 3-4 άτομα θα τα δώσουμε, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Για μετατάξεις διοικητικού προσωπικού υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από άλλα ΤΕΙ που είναι Τρικαλινοί και έχουν ζητήσει μετατάξεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί. Μπορούν να βοηθήσουν για επίσπευση διαδικασίας οι Κοινοβουλευτικοί κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τουλάχιστον κάποιες θετικές εγκρίσεις”. Αναφερόμενος πάντως στο κτιριακό ζήτημα πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν δέχονται να φύγουν οι μαθητές. Περισσεύουν κτίρια λυκείων. Υπάρχουν περισσότερα Λύκεια από όσα χρειάζεται ο νομός.

Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαγκούφης κάλεσε τους τοπικούς φορείς να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του ΤΕΙ θεωρώντας ως άκρως προσβλητική τη στάση του προέδρου κ. Κόκκορα για την πόλη των Τρικάλων

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Μερεντίτη στο Νοσοκομείο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Οργή για δίωξη σε βάρος καθηγητή...