Άρχισε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων


 Ξεκίνησε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων για την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και νησιών του Ιονίου)

 Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η πορεία για τις συγχωνεύσεις είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία καθώς αν οι προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν μέσα στο 2011, από την 1/1/2012 δεν θα υπάρχουν κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί το 40% των νοσοκομείων της χώρας.

Επίσης επισήμανε ότι η εθνική δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ (όπως στις ΗΠΑ και στη Γερμανία) χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο επίπεδο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην υπερπληθώρα κλινών και γιατρών -των οποίων όμως η κατανομή είναι άνιση με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εικονικές ελλείψεις. Αντιθέτως, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υποτριπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
«Η προσπάθεια μας δεν είναι να κάνουμε συγχωνεύσεις. Αυτός ο όρος είναι αρνητικός. Στόχος μας είναι η συνένωση των δυνάμεων» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας ότι «οι αρχές μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση για όλους αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων, Λυκούργος Λιαρόπουλος, πριν παρουσιάσει την πρόταση του για τα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης ΥΠΕ τόνισε ότι στόχος της εισήγησής του είναι η ποιότητα φροντίδας σε κόστος που η κοινωνία μπορεί να «σηκώσει».

Το επιχειρησιακό σχέδιο της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων, όπως το κατήρτισε ο κ. Λιαρόπουλος, βασίζεται (όπως και στην περίπτωση της Αττικής) σε κύκλους νοσοκομείων όπου ένα μεγάλο νοσοκομείο τίθεται επικεφαλής κάποιων άλλων τα οποία ενσωματώνονται σε επίπεδο τόσο διοικητικό όσο και σε επίπεδο μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια περιλαμβάνει 4 κύκλους που διαμορφώνονται ως εξής:
Α) Στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα υπάγονται  το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το 404 Νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας)

Β) Για το Νοσοκομείο Βόλου προτείνεται η αυτόνομη λειτουργία του.

Γ) Στο Γενικό Νοσοκομείο θα αναφέρονται τα νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου

Δ) Στη Στερεά Ελλάδα το νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως κεντρικός άξονας θα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας στο οποίο θα αναφέρονται τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Θηβών καθώς και Κέντρα Υγείας Κύμης και Καρύστου.

Στην 6η Υγειονομική περιφέρεια:
Α) Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αποτελεί το κεντρικό άξονα των νοσοκομείων Αιγίου, του Παιδιατρικό νοσοκομείου Πατρών «Καραμανδάνειο» και του Κέντρου Υγείας Καλαβρύτων.

Β) Το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» θα είναι επικεφαλής των νοσοκομείων Κεφαλληνίας, Ληξουρίου, Ζακύνθου και του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδας)

Γ) Στο νοσοκομείο Πύργου θα αναφέρονται το νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Κρεσταίνων.

Δ) Στο νοσοκομείο Αγρινίου θα αναφέρεται το νοσοκομείο Μεσσολογγίου.

Ε) Το νοσοκομείο Καλαμάτας θα είναι κέντρο αναφοράς για το Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας ενώ το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης καταργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς».

ΣΤ) Το νοσοκομείο Κορίνθου αποτελεί βασικό πυλώνα για τα νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου.

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Λέγκα – εργαζομένων Γ.Ν.Τ. για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων